Långivere skævvrider Danmark

Långivere lukker kassen i, når det gælder boliglån i Udkantsdanmark. Udviklingen er med til at skabe en skævvridning af boligpriserne forskellige steder i landet. Sådan lyder kritikken fra organisationer.

Banker, sparekasser og kreditforeningers tilbageholdenhed med at give boliglån uden for de større byer er med til yderligere at affolke Udkanstdanmark.

Sådan lyder kritikken fra Landsbyerne i Danmark og Landdistrikternes Fællesråd.

Faldende priser

Mens priserne på parcel- og rækkehuse det seneste år er steget 6,9 procent i hovedstaden, 3,5 procent i Københavns omegn og 3,2 procent i Østjylland, kæmper resten af landet fortsat med faldende boligpriser.

- Inden for det seneste halve års tid, er det blevet meget svært at låne til boligkøb i landzonerne. Det er et kæmpe problem. Dem der vil sælge kan ikke sælge, og dem, der gerne vil købe, må ikke låne, siger Carsten Abild, formand for Landsbyerne i Danmark.

Erkender problem

Ifølge formanden skyldes den manglende villighed, at långiverne ikke tør have sikkerhed i boliger i områder, hvor de risikerer, at huset ikke kan sælges igen.

Hos Realkreditrådet erkender man problemet.

- Realkreditinstitutterne låner som udgangspunkt over hele landet. Når det så er sagt, så må vi bare sige, at der er områder i Danmark, der er præget af fraflytning.

Højere pris til alle

- Det betyder, at der er nogle huse, der er meget vanskelige eller i værste fald umulige at sælge, siger Ane Arnth Jensen, direktør for Realkreditrådet.

Realkreditloven siger, at man kun kan give lån til ejendomme, der vurderes at kunne omsættes igen inden for seks måneder. Derfor vil der være områder, som realkreditinstitutterne ikke kan låne ud til.

- Hvis man ikke holder sig til den meget fine regel, så kommer alle i Danmark til at betale en højere pris for at låne penge, siger hun.

Den 13. august mødes Carsten Abild med Landdistrikstminister Carsten Hansen (S) i et forsøg på at finde en løsning på problemet.