Lægekonflikt skaber kaos på sygehuse

Det kan blive fire måneder med kaos for patienter og sygehuse, hvis størstedelen af de praktiserende læger gør alvor af truslen om at træde ud af det offentlige sundhedsvæsen fra 1. september.

Region Syddanmark har som den første region lavet en plan for beredskabet med telefonvisitation og regionsklinikker, men den kan først træde i kraft 1. januar 2014, da lægerne ifølge sundhedsministeriet og Kammeradvokaten tidligst kan stoppe med at drive praksis for det offentlige, skriver Fyens Stiftstidende onsdag.

Imidlertid fortolker lægerne reglerne anderledes. De holder fast i, at konflikten kan træde i kraft 1. september.

- Det betyder jo, at befolkningen ikke har noget sted at gå hen i fire måneder, fordi man heller ikke vil refundere folks udgifter hos os, siger formand for de praktiserende læger Henrik Dibbern. Kun akutte lidelser klares.

Kun nødberedskab

Sundhedsdirektør i Region Syddanmark Jens Elkjær bekræfter, at planerne om telefonvisitation og syv regionsklinikker først kan være klar ved årsskiftet.

Hvis der sker noget inden, vil kun sygehusenes generelle nødberedskab til de mest akutte lidelser være til rådighed.

Poul-Erik Svendsen (S), formand for regionens sundhedsudvalg, håber, at planerne for beredskabet vil kunne rulles hurtigere ud, hvis det bliver nødvendigt. Ellers forventer han, at sygehusenes nødberedskab er tilstrækkeligt i en overgangsperiode.

- Men begge dele er jo nødplaner. Uanset hvilket beredskab vi tager i brug, vil der være nogen, der går rundt med skavanker, de må vente med at få behandlet, siger han.