Landbrug kan nu få statsgaranterede lån

Landbrug kan nu få statsgaranterede lån, når det kniber med at låne penge i en kreditforening eller bank.

Vækstfonden står bag den nye statsgaranti, som kaldes vækstkaution. Kautionen dækker 75 procent af bank- og kreditforeningslån op til ti millioner kroner.

Lis og Henning Skøtt-Petersen fra Bennedikthegaard i Toftlund i Sønderjylland er de første, som har fået statsgaranterede lån til et staldbyggeri.

De har længe været klar til at sætte gang i et større bygge- og renoveringsprojekt, som både udvider deres produktion og klargør bedriften til de nye EU-krav om løsgående søer, som træder i kraft i 2013. Men finansieringen har været svær at få plads.

- Finanskrisen betød, at banken tøvede med at bevillige lånet, men billedet ændrede sig, da vækstkaution her i foråret kom ind i billedet. Vi har nu fået den nødvendige finansiering og er allerede i fuldt sving med at bygge, siger Henning Skøtt-Petersen, der styrer den daglige drift, mens Lis Skøtt-Petersen passer bogholderiet og forplejningen af medarbejderne.

Større produktion

Projektet omfatter en helt ny stald med plads til 900 søer og renovering af deres eksisterende staldanlæg.

I alt når familien Petersens bedrift op på 2.000 søer, der årligt skal producerer 60.000 grise. Parret regner med at skulle ansætte ekstra medarbejdere, når byggeprojektet er færdigt.

Den nye statsgaranti for kreditforeningslån til landbrug blev vedtaget i Folketinget sidste år, og senest har EU-kommissionen godkendt garantien.

Vækstfonden har foreløbig fået 20 ansøgninger. Fonden regner med at stille kaution for op til 300 lån i år. I det tal indgår dog andre erhverv end landbrug.

Hidtil har andre erhverv kunne få lignende lån.

Statsgaranterede lån eller statslån er mest kendt fra begyndelsen af forrige århundrede. De satte gang i etablering af statshusmandsbrug.