TV der bevæger dig

Landdistrikter befolkes af arbejdsløse

De mørkeblå kommuner har den største andel af arbejdsløse tilflyttere.

Vellønnede lønmodtagere strømmer til København og Aarhus, mens lavtlønnede, pensionister og arbejdsløse flytter til tyndt befolkede områder i for eksempel Sønderjylland.

Det fremgår af en analyse, som Arbejderbevægelsens Erhvervsråd har foretaget.

- Mellem 2009 og 2011 flyttede 362.000 danskere fra én kommune til en anden. Og bag tallene sker der en bemærkelsesværdig demografisk udvikling. Således er procentdelen af arbejdsløse tilflyttere konsekvent lavere i og omkring storbyområderne Aarhus og København end i resten af landet, fremgår det af analysen fra senioranalytiker Sune Enevoldsen Sabiers og stud. polit. Joachim V. Koch.

Sydjylland, der i analysen også omfatter Fyn, har i perioden mistet 3.606 indbyggere. Antallet af veluddannede lønmodtagere er reduceret med 3,9 procent.

Fraflytningen af lønmodtagere på højeste- eller mellemniveau er endnu højere i Vestjylland, Nordjylland og Vest- og Sydsjælland.

Analysen tegner billedet af et stadig mere delt Danmark. København og Nordsjælland bliver efterhånden overbefolket. Selv i Østjylland har befolkningstilvæksten fra 2009 til 2011 været beskeden, nemlig 45 personer netto.

Huspriserne og leveomkostningerne i hovedstadsområdet får arbejdsløse og folk med jævne indkomster til at flytte ud i det øvrige land.

Analytikerne peger på, at en stærkere regional erhvervspolitik og bedre pendlermuligheder kan vende udviklingen.

Hent analysen hos Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden