TV der bevæger dig

Landmænd afsløret af flyfotos

Landmænd får støtte til landbrugsjord, men meget andet er med et trylleslag blevet til landbrugsjord.

Et par tusinde danske landmænd og andre jordejere har tilsyneladende fået landbrugsstøtte fra EU, som de ikke har ret til. Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.  

Støtte til søer, skove og bygninger

Nye flyfotos har afsløret, at arealer, som har fået EU-støtte, slet ikke har været støtteberettiget, fordi de ikke er landbrugsarealer, men derimod dækket af blandt andet søer, skove eller bygninger.

Forkert grundlag

 Derfor skal Fødevareministeriet i gang med at kontrollere godt 2000 ansøgninger for fejlagtig udbetaling af landbrugsstøtte efter det såkaldte markbloksystem.

- Det indebærer, at der i 2005 i et vist omfang er tildelt betalingsrettigheder og udbetalt støtte for et for stort areal og som følge deraf i de efterfølgende år er udbetalt støtte på et forkert grundlag.

Nye beregninger på vej

Fødevareerhverv har indledt et arbejde med at genberegne cirka 2000 ansøgninger om udbetaling af landbrugsstøtte, skriver Rigsrevisionen i et notat om revisionen af EU-midler, der blev offentliggjort torsdag.

Landmænd skal forklare sig

I Fødevareerhverv, der administrerer de danske udbetalinger af EU's landbrugsstøtte, oplyser direktør Arent B. Josefsen, at de godt 2000 støttemodtagere i nær fremtid får et høringsbrev, hvor de bliver bedt om at forklare sig.

Bevidst snyd?

Direktøren vil ikke udelukke, at det i flere af sagerne kan dreje sig om bevidst snyd med landbrugsstøtten:

- Men nu skal de berørte have mulighed for at forklare sig. For i nogle tilfælde kan der være en fornuftig forklaring, siger Arent B. Josefsen.

Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden