Landsby får længe ønsket bypedel

Vi har fået et nyt begreb i Danmark i de senere år: Landsbypedeller. I landsbyen Rårup har de i flere år ønsket sig en - nu er det gået i opfyldelse.

For seks år siden lavede landdistrikernes fællesråd et forsøg med landsbypedeller i forskellige landkommuner. Det blev en succes og siden er flere landsbyer fulgt efter. I februar fik de deres længe ønsket bypedel i Rårup ved Juelsminde.

Jørn Hansen begyndte i jobbet 1.2, er seniorjobber og ansat af Hedensted kommune. 

Flemming Fredskilde fra Rårup og omegns lokalråd fortæller til TV SYD, at deres ønske om en bypedel går mange år tilbage. Bypedellen skal bl.a gør det mere attraktivt at være frivillig, ved at aflaste de frivillige i foreningerne med opgaver som græsslåning, reperationer af hegn og andet arbejde, som tager tiden fra decideret foreningsarbejde.

Derudover skal han også holde landsbyen og omegnen pæn, så den er attraktiv og  ikke forfalder.    

En rapport fra SDU i 2015 slog fast, at interessen for by-pedeller er stigende og at de virkelig gør en forskel for de små landsbyer . Erfaringerne har man hentet i udlandet, hvor de har haft landsbypedeller i flere år end i Danmark. 

Se mere i Nyhederne 19.30 og se mere til til indbyggerne i Rårup i programmet Naboer, som sendes kl 19.55 og 22.40 på TV SYD+