TV der bevæger dig

Se da Ørum blev befriet - for tung trafik

Her bliver omfartsvejen åbnet.

En festdag i Ørum

Spontante klapsalver og hurraråb ledsagede lastbilerne.

Tre tonstunge lastbiler markerede åbningen af omfartsvejen.

Da Ørum blev befriet.

Den slags trafik er fortid, efter at Ørum blev befriet.-

90 procent af lastbiler ventes af forsvinde fra hovedgaden i Ørum

1 af 7

Efter ti år venten kunne landsbyen Ørum i dag fejre sin egen befrielsesdag. Landsbyen bliver befriet for over 200 tonstunge lastbiler hver dag.

Den nye omfartsvej har faktisk været ti år undervejs. Den tunge trafik, som har plaget landbyen i årevis, stammer fra den nærliggende grusgrav.  Det skønnes, at der visse dage kører der 250 lastbiler til og fra grusgraven...

- Vi skønner, at der kan graves grus de næste 10-20 år, så det er vigtigt, at vi har fået omfartsvejen, siger borgmester Kirsten Terkilsen til TV SYD. Men det er godt for byen og beboerne, men også godt for erhvervslivet, at de kan komme hurtigere uden om landsbyen.

Efter beboer-aktioner - bl.a. parkerede biler i begge sider - har byrådet bevilget penge til vejen. Men projektet har været bremset af, at den daværende sognepræst og Haderslev Stift var imod vejplanerne, som generer udsigten fra præstegården.

I 2014 mødtes Hedensted Kommune, Haderslev Stift og Naturstyrelsen for at finde en løsning. Stiftet havde nedlagt veto mod planerne, fordi vejen er placeret tæt på Ørum Kirke.

På et mægningsmøde i oktober 2014 blev striden bilagt - og Hedensted Kommune og entreprenøren har arbejdet i lyntempo og har færdiggjort vejen på to måneder.

- Vi har jo haft pengene klar i flere år.

Vejen blev åbnet med etre kæmpe lastbiler, som tog den jomfruelige asfalt i brug - til akkompagnement af klapsalver og hurra-råb.

Ørum er befriet for den tunge trafik.

Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden