Landsby springer ind i fremtiden

En fond i Horsens har haft tre landsbyer i kikkerten i forbindelse med et projekt, der drejer sig om energi til fremtidens boliger og by-samfund.

Kun en af byerne får projektet. Det er en slags miljø-laboratorium, hvor de medvirkende skal leve med den nyeste teknologi på energi-området og den nyeste computer-teknologi. Deltagerne får mulighed for at modernisere deres boliger og spare en masse kroner på varmeregningen. Det er et demonstrations-projekt, som bliver styret af fonden Insero i forbindelse med et EU-finansieret forsøg, der har medspillere i flere lande.

Europæisk forsøg

De tre landsbyer i Inseros kikkert er Sejet i Horsens Kommune, Stenderup i Hedensted og Engum i Vejle. De resultater, der bliver indsamlet i en af disse tre landsbyer, bliver sammenholdt med tilsvarende materiale fra Malmø i Sverige og Madrid i Spanien.

Dertil kommer erfaringer fra et forsøg med elektriske køretøjer i Dublin i Irland og forsøg med kraftværker i Aachen og Köln i Tyskland. I Terni i Italien bliver der en slags elektronisk marked, hvor der bliver handlet med lokalt fremstillet energi.

De danske deltagere skal blot bo helt normalt med den nye teknologi, og i de kommende to år skal de levere data om hvordan den nye teknik virker. Beboerne får et varmesystem med varmepumpe, solvarme-anlæg, solceller, en leaset el-bil og et komplet hjemme-elektronisk anlæg, der styrer indeklima og hjælpemidler.

Behold det hele

Meningen er, at beboerne skal bruge så lidt energi som muligt, og de får en anvisning på, hvordan det kan lade sig gøre, f.eks. ved isolering. Måling, styring og indsamling af data foregår via internettet.

Beboerne får lov til at beholde det nye udstyr - undtagen el-bilen, som er leaset (men de må gerne købe den).

Insero dækker størstedelen af omkostningerne, så beboerne får en rabat, der svarer til 150.000-200.000 kroner.