Langvarig vold giver rabat

Langvarig vold giver rabat på fængselsstraffen, når mænd banker deres samlevere ihjel. Senest har statsadvokaten besluttet, at en 40-årig mand fra Bredsten kun skal tiltales for vold med døden til følge.

Byrådsmedlem Gitte Frederiksen (V) fra den afdøde kvindes hjemby er forarget over statsadvokatens afgørelse:

- Min retsfølelse bliver krænket, hvis man kan slippe afsted med fem års fængsel for at slå et andet menneske ihjel, siger hun i dag til TV SYD.

- Der skal ikke være rabat på grund af vold i forholdet. Det burde nærmere være omvendt - at det er en skærpende omstændighed, siger Gitte Frederiksen.

Skal bevise forsæt

Problemet i sagen fra Bredsten - og en stribe lignende sager - er, at for at en person kan dømmes for drab, så skal det bevises, at der har været forsæt til at slå ihjel. Eller at gerningsmanden må have kunnet indse, at volden kunne være dødelig.

I sager, hvor kvinderne har været udsat for vold gennem lang tid, opgiver anklagemyndigheden ofte at forsøge at føre bevis for, at der har været forsæt til drab. Derfor havner det med en tiltale for vold med døden til følge.

Strafferammen for vold med døden til følge er ti års fængsel. Men i praksis bliver de voldelige mænd, som banker deres samleversker ihjel kun straffet med op til otte års fængsel. Og ofte kun fem-seks års fængsel.

Straffen for drab på en ægtefælle er normalt 12 års fængsel.

Svært at bevise

Formanden for Folketingets retsudvalg, SF'eren Karina Lorentzen Dehnhardt, Kolding, forstår godt, at folks retsfølelse kan føles krænket. Men det er utrolig svært at bevise forsæt til drab. Umiddelbart mener hun ikke, at der er grund til at indføre ændringer, selv om hun tager afstand fra vold af enhver slags.

Den 40-årige mand blev sigtet for drab, da han blev fremstillet i grundlovsforhør i oktober. Han blev anholdt og sigtet for at have banket sin kæreste, Birthe B. Christensen, ihjel.

Grundlovsforhøret blev holdt for lukkede døre. Men inden dørene blev lukket, kom det frem, at manden også sigte for dokumentfalsk. Han skulle have fremstillet et falsk testamente efter sin samlevers død.