Lars Løkke: Vi indfører kontrol ved den dansk-tyske grænse

Regeringen indfører midlertidig grænsekontrol på grænsen til Tyskland. Det har statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) mandag middag oplyst på et pressemøde i statsministeriet.

- Regeringen har besluttet, at der fra mandag klokken 12 indføres midlertidig grænsekontrol på grænsen til Tyskland, sagde statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) på pressemødet.

Der vil blive tale om en midlertidig grænsekontrol i 10 dage, som kan forlænges i 20 dage. Der indføres ikke transportøransvar. Der bliver tale om stikprøvekontrol ved den dansk-tyske grænse og der bliver heller ikke paskontrol af alle, der passerer grænsen, oplyste statsministeren.

- Vi indfører på nuværende tidspunkt ikke det transportøransvar, som vi har mulighed for. Vi lader hensynet til den frie bevægelighed veje tungest. Vi skal så vidt muligt undgå det kaos, som de svenske regler giver på grænsen til Danmark, siger Lars Løkke Rasmussen.

Han fastslår, at faldende indrejsetal i den seneste tid er årsagen til, at den danske regeringen ikke går lige så langt som den svenske regering.

Samtidig vil konsekvenserne være endnu mere alvorlige for de rejsende ved den tyske grænse end ved den dansk-svenske grænse:

- Hvis vi i dag sagde, at vi indfører et transportøransvar, så vil effekten være, at der ikke vil være nogen kollektiv trafik mellem Danmark og Tyskland, siger Lars Løkke Rasmussen.

Han udelukker dog ikke, at Danmark på et tidspunkt indfører transportøransvar:

- Men som vi vurderer indrejsetallene i dag, så mener vi ikke, at der er grund til at tage den beslutning, siger Lars Løkke Rasmussen.

I stedet for, at DSB og rederierne kontrollerer de rejsendes papirer, så vil det være politiet, som går om bord i busser og tog.

Danmark indfører midlertidig grænsekontrol, oplyser statsminister Lars Løkke Rasmussen.