Lars var den første af sin slags på FN-missioner

Det er 25 år siden, at Lars Kaastrup Olesen blev udsendt af Forsvaret til Balkan for første gang. Dengang som den første socialrådgiver nogensinde. Tirsdag mødte han Prins Joachim til jubilæum i Padborg.

Hele 13 gange har Lars Kaastrup Olesen været udsendt på forskellige missioner - nogle af dem FN-missioner.

Den første gang var for 25 år siden. Selvom det er mange år siden, kan den nu pensionerede socialrådgiver godt huske, hvordan det var at komme til Balkan for første gang.

- Det var en voldsom oplevelse, fordi det var så voldsom en overgang for os. Vi kom jo fra et land i dyb fred og så til et land, der var fuldstændig slået i stykker, siger Lars Kaastrup Olesen.

Lars Kaastrup Olesen var den første af sin slags. Han var den nemlig den første socialrådgiver, der blev udsendt af Forsvaret.

- Jeg kunne arbejde med det, det handler om: Soldater - uden papirer og bureaukrati - og det var utrolig tilfredsstillende, siger Lars Kaastrup Olesen.

I dag fejrer FN-museet i Frøslevlejren 25-års jubilæum. En begivenhed, der har trukket H.K.H. Prins Joachim til museet i Frøslevlejren.

quote

Jeg kunne arbejde med det det handler om: Soldater - uden papirer og bureaukrati - og det var utrolig tilfredsstillende

Lars Kaastrup Olesen, tidligere FN-udsendt

Her havde Lars Olesen mulighed for at fortælle ham om sine FN-oplevelser. Noget, som han er meget stolt af.

- Det springende punkt for mig var, at jeg var med til at finde ud af, hvor vigtigt det er med den der omsorgskultur. Machokulturen har man jo altid haft i forsvaret - og det er nødvendigt. Men det er mindst lige så vigtigt med den her omsorgskultur, siger Lars Kaastrup Olesen.

Lars Kaastrup Olesen var én af de i alt otte tidligere udsendte, som H.K.H. Prins Joachim i dag mødte. De har alle bidraget til historien om Danmarks indsats i FN-missioner.

- Nogle har betalt med livet, andre med førligheden. Nogle har betalt med deres mentale helbred - så om ikke andet for deres skyld, så synes jeg, at de fortjener, at det på en eller anden måde bliver vist, hvor stor en indsats de har ydet, siger Lars Kaastrup Olesen.