Ledere trænes til at tackle alkohol

Hvad skal man gøre, hvis en medarbejder har et alkoholproblem? Det er ledere i Horsens Kommune usikre på. Nu holder kommunen en række kurser, der skal lære lederne at tackle alkoholproblemer hos ansatte.

Ifølge Mette Hvidberg-Hansen, leder af Dagtilbud i Center for Socialt Udsatte, finder mange ledere på undskyldninger for, hvorfor en ansat ofte er syg, isolerer sig eller gør sit arbejde skidt. Også selvom de har mistanke om et alkoholmisbrug.

- Jeg har for eksempel hørt en leder forklare lugten af alkohol med, at medarbejderen ofte sprittede sine hænder af. Mange lukker ubevidst øjnene for den reelle årsag, fordi det er pokkers svært at håndtere den virkelige grund, fortæller Mette Hvidberg-Hansen og forsætter:

- Ledere og medarbejdere vil formentlig aldrig leve med mistanken om, at en kollega sniffer kokain eller andet på jobbet, men med alkohol er det noget andet. Måske fordi det er socialt acceptabelt at drikke alkohol i større eller mindre mængder, og vi synes, vi træder ind over den personlige sfære ved at blande os.

Kurser skal give klarhed

Nu skal en række kurser klæde lederne på til at håndtere alkoholdmisbrug hos de ansatte.

- Vi bliver ind i mellem ringet op af ledere, som er usikre på, hvordan de skal håndtere mistanken om, at en ansat drikker. Misbruget kan have tragiske konsekvenser for medarbejderen og være en bekostelig affære for arbejdspladsen. Derfor laver vi nu kurser for lederne, så de kan føle sig bedre rustet til opgaven, forklarer HR-chef Charlotte Lyrskov.

Lederne har taget godt imod tilbuddet - kommunen har oplevet stor søgning til kurserne, der skal sikre en klar procedure for, hvad der skal ske, hvis ledere eller ansatte får mistanke om, at en kollega har et misbrug.

Ud over lederne får alle tillids- og arbejdsmiljørepræsentanter i Horsens Kommune også tilbudt et kursus i at håndtere den nye Alkohol- og rusmiddelpolitik, som kommunen barsler med.