Lego har tjek på klodsernes sikkerhed

Lego i Billund har gennem fire år undersøgt over 2000 råvarer for at sikre, at koncernens legetøj lever op til nye kemi-krav fra EU. De nye skrappe krav trådte i krav i lørdags.

Nye EU-regler, som Danmark har været med til at forhandle på plads, stiller skrappere krav til indholdet af kræftfremkaldende stoffer og forbyder de mest allergifremkaldende parfumestoffer i legetøj.

EU-direktivet gælder alt legetøj, som sælges i hele Europa.

Bedre beskyttelse

- De nye regler giver en bedre beskyttelse af vores børn, fordi mange flere stoffer end i dag bliver reguleret. Danmark har arbejdet hårdt på at få reglerne forhandlet hjem i EU. Reglerne stiller også krav til, at legetøjsproducenter bliver nødt til at vide, hvilke stoffer legetøjet indeholder. Jeg ved, at de danske legetøjsproducenter allerede tager dette arbejde meget seriøst, siger miljøminister Pia Olsen Dyhr.

Højeste prioritet

Lego fremhæves af miljø-ministeriet som en af de virksomheder, som altid har arbejdet målrettet på at sikre, at det legetøj, som børn kommer i berøring med, er sikkert.

- Produktsikkerhed er vores højeste prioritet, og det har altid været en forpligtelse fra vores side, at vi skal lave produkter, der lever op til de strengeste krav i verden, siger adm. direktør i Lego, Jørgen Vig Knudstorp. Det er vigtigt, at børn i hele verden får den sikreste mulige Lego-leg. Det nye legetøjsdirektiv stiller store krav til sikkerheden, og det bakker vi helhjertet op o

Stolt

Han tilføjer:

- Jeg er stolt af, at vi med vores input til loven aktivt tager del i at løfte den generelle legetøjssikkerhed ? og derfor er jeg også glad for at kunne meddele, at vi tager lederskab og fuldt ud lever op til alle direktivets krav.

Alle råvarer

Lego har valgt at fortolke det nye direktiv på den strengeste mulige måde. Derfor er hver eneste individuelle substans, materiale, Lego element og Lego æske screenet for at sikre, at man lever op til både det nye EU-legetøjsdirektiv og til andre regler på globalt plan ? blandt andet den amerikanske lovgivning.

- Efter vi havde kontrolleret, at alle Lego-produkter og råvarer allerede levede op til lovens skrappeste krav, var vores største udfordring at udvikle og indføre en metode til at sikre den omfattende og meget detaljerede dokumentation, som EU?s legetøjsdirektiv kræver. Det har været en enorm opgave. Vi har siden 2008 firedoblet antallet de personer, der arbejder med dokumentation af produktsikkerhed, og brugt væsentlige resurser globalt for at sikre, at vi kan dokumentere, at de mere end 2000 råvarer, vi anvender, lever op til kravene, siger Cornelis Versluis, Vice President for Corporate Quality, der har det overordnede ansvar for dokumentationen.

Checkpoints

En standard Lego-klods - 2 gange 4 knops klodsen - skal gennem en detaljeret sikkerheds-undersøgelse. Hvis alle resultaterne skulle printes ud ville de fylde 25 sider.

Elementerne skal passere gennem en række "checkpoints". Og f.eks. en Lego Brandbil, der består af 206 elementer har gennemgået flere end 1000 interne checkpoint hos Lego.

Krav kan skærpes

Som noget nyt er der i direktivet også mulighed for at ændre nuværende grænser eller sætte grænser for stoffer, som ikke på nuværende tidspunkt er reguleret, hvis videnskablige beviser taler for det, noterer miljøministeriet. Danmark arbejder på, at direktivet løbende bliver opdateret, når der kommer ny viden. Allerede inden direktivet er trådt i kraft, er grænserne for cadmium og barium skærpet, og flere ændringer er på vej.

 

 

Fakta:

  • LEGO Koncernen anvender flere end 2000 råvarer til at fremstille LEGO produkter
  • LEGO designere har flere end 3200 forskellige elementer at vælge imellem når de udvikler nye LEGO produkter.
  • Siden 2008 har flere end 20 LEGO medarbejdere brugt mere end 100.000 arbejdstimer på at dokumentere at virksomheden lever op til EU?s legetøjsdirektiv.