Letbane i Vejle blokerer for aftale om togfond

Regeringen fik ikke nogen aftale om togfonden på plads mandag. DF overraskede med krav om letbane mellem Vejle og Billund.

Alt tegnede til en aftale om togfonden mandag aften, men i stedet endte forhandlingerne med rasende meldinger fra regering og Enhedslisten. De beskylder Dansk Folkeparti for i sidste sekund at lægge et nyt krav om en letbane på bordet.

Ifølge transportminister Pia Olsen Dyhr er det kravet fra Dansk Folkeparti, der førte til et "sammenbrud" i forhandlingerne:

- Jeg er rigtig ked af det. Jeg opfatter det som drilleri fra Dansk Folkeparti, siger hun om et krav fra Dansk Folkeparti om en letbane i Vejle.

- Letbanen blev kastet på banen i aller sidste sekund, siger ministeren.

Hun fastslår, at der ikke er aftalt nogen nye møder.

Tilbage i september blev regeringen, Dansk Folkeparti og Enhedslisten ellers enige om finansieringen af togfonden på 28,5 milliarder kroner. Penge var altså på plads - kun udmøntningen skulle aftales endeligt.

Enhedslistens trafikordfører, Henning Hyllested, kalder det "latterligt", at Dansk Folkeparti ændrer deres hovedkrav på det sidste forhandlingsmøde:

- Det er rigtig trist. Det er et latterligt grundlag, det falder på, siger Henning Hyllested med henvisning til Dansk Folkepartis krav om en letbane mellem Vejle og Billund.

- Det kom i forhandlingerne her til aften, stort set. Det er skide ærgerligt, at så stort et løft falder på gulvet på et spørgsmål om, at man skal kunne køre sporvogn til Billund, siger Henning Hyllested.

Dansk Folkepartis trafikordfører Kim Christiansen siger:

- Vi har ikke valgt, at det her skal være et sammenbrud. Vi har bedt om at få det her forelagt for vores folketingsgruppe i morgen. Det har ministeren ikke ønsket, og det må vi så acceptere, siger Kim Christiansen.

Han roser dog aftaleudkastet for at imødekomme Dansk Folkeparti langt hen ad vejen. Men han mener, at borgerne i Vejle selv skal bestemme, om de vil have en letbane til Billund.

- Nu vil jeg forelægge aftaleudkastet for folketingsgruppen i morgen, og så må vi se, hvad de siger til det, siger Kim Christiansen.