Levende lys er en stor brandfare i julen

Der er grund til at være forsigtig, hvis du har levende lys på dit juletræ. For i løbet af kort tid kan juletræet gå i brand, og ilden risikerer hurtigt at sprede sig.

- Det tager kun få sekunder for et tørt træ, før det brænder voldsomt. Går det helt galt, kan varmen fra røgen antænde møbler og gardiner, og så breder ilden sig meget hurtigt, uden at man kan nå at stille meget op, siger Mikael Nørgaard Gam, brandforebyggelsesekspert i Beredskabsstyrelsen.

Et tørt juletræ brænder hurtigt

Hvor hurtigt, der går ild i et juletræ, afgøres af træets vandindhold. Hvis træet har stået indendørs i flere uger, er det tørt, og så kan træet hurtigt brænde, hvis et af de levende lys vælter.
Er træet først taget ind i stuen den 23. december, er vandindholdet stadig så stort, at en brand vil udvikle sig langsommere. Det giver bedre tid til at gribe ind, hvis uheldet skulle være ude.
? En god idé er at vande juletræet dagligt, så det holder sig friskt og bevarer vandindholdet i både grene og nåle. Det reducerer risikoen for brand betragteligt, siger Mikael Nørgaard Gam til Bolius.

Pas på med levende lys i juletræet

Hvis du vil undgå, at juletræet brænder, er det bedste råd at bruge elektriske lys i stedet for levende lys.
? Jeg vil ikke fraråde brugen af levende lys, for det er jo hyggeligt, men man skal altid være opmærksom, når man har levende lys på juletræet, og aldrig gå fra dem, siger brandchef i Falck, Jørgen Mieritz, til Bolius.dk. 
 

God idé med selvslukkende lys

Hvis du vil have levende lys på juletræet, er det en god idé at bruge selvslukkende stearinlys. De slukker selv, når de er ved at være brændt ned, og det kan forhindre en brand, hvis du glemmer at puste lysene ud.
Vær klar med spand og pulverslukker
- Desuden er det en rigtig god idé at have en spand vand ved siden af juletræet, siger Jørgen Mieritz.
Vil du være på den helt sikre side, kan du supplere med en pulverslukker. Er det en mindre brand i fx en juledekoration, er en vandforstøver god, så du undgår vand i hele stuen.
Hvis dit juletræ går i brand, lyder tommelfingerreglen fra Beredskabsstyrelsen:
?Sluk i det omfang, du selv mener er forsvarligt muligt. Ellers ring til brandvæsnet hurtigst muligt på 112?.

Kilde: Beredskabsstyrelsen/Bolius