Levende lys kan give åndenød

Julen kan være en hård tid for de omkring 300.000 danskere, der lider af astma. Ultrafine partikler og kvælstofoxider fra de mange stearinlys giver dem åndenød.

Forureningen fra stearinlys kan sammenlignes med røg fra brændeovne og trafikos, men for raske er den næppe så farlig som andre forureningskilder.

- Dieselos giver risiko for hjerte-kar sygdomme og lungeskader, men vi kender ikke virkningen af os fra stearinlys, oplyser professor Steffen Loft, Institut for Folkesundhedsvidenskab, Københavns Universitet.

Reelt kendes farligheden af stearinlys ikke, da der aldrig er blevet forsket i dem. Kun står det fast, at ultrafine partikler kan have større eller mindre farlighed. Partikler fra trafikos er de værste.

Hårdt for astmatikere

Steffen Loft peger på, at det kan være hårdt for astmatikere at komme gennem julen. Både de ultrafine sod- og stearinpartikler samt kvælstofoxider fra stearinlysene kan ramme dem så hårdt, at de får åndenød.

Førtidspensionist Bente Fuglsang Michelsen, Toftlund, er en af de astmatikere, der helst undgår stearinlys.

- De gør mig stakåndet og giver mig en pibende vejrtrækning, fortæller hun.

Bente Fuglsang Michelsen fastslår, at de forskellige former for duftlys er de værste.

Forureningen fra stearinlys forsvinder hurtigt, når man lufter ud, og man kan også sørge for at slukke lysene så effektivt, at de ikke udsender sod.

I artiklen nedenfor, Julelys forurener dit hjem, er der kilder til den seneste viden om ultrafine partikler.