LM afviser at være involveret i "giftskandale"

Vindmøllevingeproducenten LM Wind Power afviser anklager om at være involveret i en ?giftskandale?, som det ellers påstås i Berlingske søndag.

I avisen hævdes det at tusindvis af tidligere medarbejdere hos LM Wind Power skulle have været udsat for unødig påvirkning fra blandt andet styren, skriver virksomheden i en pressemeddelse søndag.

?Det er nogle meget alvorlige anklager. Vi kan ikke genkende det billede, der tegnes. Tværtimod. Vores medarbejderes sundhed og sikkerhed er vores højeste prioritet. At producere vindmøllevinger kræver en del manuelt arbejde og brug af kemikalier. Det kan ikke undgås, men i samarbejde med myndighederne, eksterne eksperter og vores medarbejdere gør vi alt, hvad vi kan, for at minimere risikoen, og det har vi altid forsøgt at gøre. Desuden har vi strenge regler for hvordan medarbejderne skal beskyttes, ligesom vi løbende bliver kontrolleret af myndighederne?, siger kommunikationschef Helle Larsen Andersen.

LM Wind Power er overrasket over tidligere medarbejdere, der til Berlingske fortæller at de skulle have haft store sundhedsmæssige problemer som følge af deres beskæftigelse hos virksomheden. Helle Larsen Andersen peger på at medarbejderne har haft mulighed for at gå til både sikkerhedsrepræsentanter ? og chefer, hvis de har haft problemer. 

?Det er meget beklageligt, hvis der er medarbejdere der har været udsat for uheld eller oplevet sundhedsmæssige problemer. Vi afviser ikke at der i løbet af de mere end 30 år vi produceret vindmøllevinger kan have været tilfælde, hvor det er sket eller at der har været sager vi kunne have håndteret anderledes eller hurtigere, men det er forkert at tegne et billede af at der skulle være tale om generelle problemer?, siger hun.

Nogle af de tidligere medarbejdere Berlingske taler med, efterlyser en undersøgelse af langtidseffekterne af de materialer, som de har arbejdet med hos LM Wind Power. 

Mandag vil virksomheden derfor tage kontakt til Arbejdsskadestyrelsen for at finde ud af, hvordan den i givet fald kan bidrage til en sådan.  Samtidig opfordrer LM Wind Power tidligere medarbejdere, der måtte være blevet bekymrede, til at henvende sig til deres læge eller arbejdstilsynet.

Helle Larsen Andersen peger i øvrigt på at LM Wind Power som en af verdens førende virksomheder i vindindustrien går forrest i udviklingen af mere skånsomme arbejdsprocesser og alternative materialer.  Virksomheden var den første vindmøllevingeproducent, der ændrede støbeprocessen fra åbne til lukkede forme, hvilket medfører væsentligt færre styrendampe og virksomheden er desuden i gang med at teste en række nye og mere skånsomme materialer. 

Siden 2005 har LM Wind Power desuden været ISO 14001 ? certificeret. Det er en standard, der sætter ekstra skrappe krav til virksomhedens hensyn til miljø og arbejdsmiljø, hedder det i pressemeddelelsen.