LO: Uforståeligt at Ryaniar nedlægger baser

LO beklager, at Ryanair lukker sine baser i Kastrup og Billund. LO ønsker ikke konflikt, men derimod en overenskomst med Ryanair, skriver næstformand Lizette Risgaard i en pressemeddelelse.

Af pressemeddelelsen fremgår ikke, hvad fagbevægelsen vil svare Ryanair, som har krævet svar senest onsdag.

LO gentager deres argumenter fra den aktuelle arbejdskamp:

- Danske lønmodtagere er med rette bekymrede over de forhold, ansatte i Ryanair arbejder under. Især selskabets forhold for kabinepersonalet ligger langt under danske løn- og arbejdsvilkår, siger LO's næstformand Lizette Risgaard i meddelelsen.

Ryanairs kabinepersonale tjener ofte under10.000 kr. - før skat, og de får ikke løn under sygdom, de skal selv betale uniformer, id-kort, uddannelse m.m., noteres det.

- Vi har intet ønske om at effektuere en konflikt og sympatihandlinger. Vi ønsker blot en overenskomst, der svarer til forholdene på det øvrige danske arbejdsmarked indenfor luftfart. Både for at sikre de ansatte i Ryanair og de øvrige selskaber på markedet. Det handler om mennesker og et ordentligt arbejdsmarked, ligesom konkurrence skal ske på fair og lige vilkår.

Da Ryanair etablerede sig i Billund for tre år siden, forsøgte Serviceforbundet at få en overenskomst igennem. Men det er kategorisk afvist af det irske lavbrisselskab.

I Billund var opbakningen til en eventuel konflikt ikke markant. Derfor blev sympatikonflikter sat i bero, indtil selskabet etablerede en base i København.

- Beregninger fra Cowi viser, at for blot 37 kroner mere pr. billet kan man flyve med et selskab med overenskomst, det burde Ryanair ikke blive skræmt over. De burde med deres indtjening kunne give deres medarbejdere en overenskomstmæssig løn. Men det ønsker Ryanair ikke, notorer næstformanden fra LO.