Lønnedgang er ikke holdbar kriseløsning

Den nye 3F-formand vil ikke støtte lønaftaler som på Danish Crown. Lønnedgang løser ikke krisen, siger han.

Der er ikke opbakning til kreative lønaftaler, som den Danish Crowns ansatte netop har stemt ned, fra 3Fs nye forbundsformand, Per Christensen. Han mener ikke, at den ellers politisk roste model med kollektiv lønnedgang er vejen frem.

- Lønnedgang er ikke en kriseløsning. Jeg har aldrig set eksempler på, at virksomheder er overleveret med aftaler af den karakter, siger han.

Den nyvalgte formand for 3F lægger vægt på, at lønniveauet i overenskomsterne er noget, der indgås mellem arbejdsgivere og lønmodtagere i fællesskab.

- Overenskomster bliver ikke indgået med en pistol for panden af arbejdsgiveren. Det er vigtigt at understrege, at overenskomster indgås med respekt for konjunkturer og for branchens tilstand, og det er på den måde, vi finder lønniveauets størrelse.

- Sådan skal det være. Det har vi levet rigtig godt med i over 100 år, og det kan vi også leve rigtig godt med de næste 100 år, siger Per Christensen.

Han respekterer dog, at tillidsfolkene på Danish Crown har fundet frem til løsningen om kollektiv lønnedgang til investering i arbejdspladsen. En løsning, som de ansatte dog stemte nej til onsdag.