Lørdag aften afgøres det om Kongernes Jelling får fornem museumspris

Lørdag aften kan blive en triumfens dag for museet Kongernes Jelling. Her uddeles nemlig European Museum of the Year Award i Zagreb, som er den fornemste pris museer kan få tildelt, og Kongernes Jelling er nomineret.

Kongernes Jelling er nomineret til Europas største museumspris - European Museum of the Year Award (EMYA).

Prisen er en af de mest anerkendte internationale konkurrencer for museer.

Mellem de tidligere vindere findes prestigemuseer som Guggenheim-museet i Bilbao og Victoria and Albert Museum i London.

Det er blandt andet den nye udstilling i Kongernes Jelling, der har fået udlandets øjne op for det danske museum.

- Vi er så spændte, fortæller Hans Ole Matthiesen, der er daglig leder af museet, og som rejser til Zagreb i Kroatien torsdag morgen for at forberede sig på prismodtagelsen.

To hollandske dommere besøgte Jelling i august, og siden har en anonym bedømmer været forbi Kongernes Jelling, og de kunne åbenbart lide det de så.

quote

Vi har forberedt os på at fortælle om Bluetooth og vise logoet, som jo er navnet på et kortrækkende trådløst datanet, men som er opkaldt efter Harald Blåtand, der jo er den gamle viking, der rejste den store runesten - også kaldet Danmarks dåbsattest - i Jelling

Hans Ole Matthiesen, leder, Kongernes Jelling

Museet er blevet nomineret sammen med 42 andre europæiske museer.

Fredag skal folkene fra Kongernes Jelling sammen med de andre nominerede museer fremvise for en genstand fra museet for juryen, som repræsenterer essensen af museets kunnen. 

- Vi har forberedt os på at fortælle om Bluetooth og vise logoet, som jo er navnet på et kortrækkende trådløst datanet, men som er opkaldt efter Harald Blåtand, der jo er den gamle viking, der rejste den store runesten - også kaldet Danmarks dåbsattest - i Jelling, fortæller Hans Ole Matthiesen.

Selve fremlæggelsen betyder ikke noget for, hvem der vinder prisen, da det er afgjort på forhånd.

lørdag aften bliver det så afgjort, om fortællingerne om vikingekonger og religionsskiftet er nok til at vinde prisen.

Den Gamle By i Aarhus og Rockmuseet Ragnarock i Roskilde er også nomineret til European Museum of the Year Award.

Danmark har tidligere vundet European Museum of the Year Award. I 1988 fik Brandts Klædefabrik i Odense titlen, og i 1994 var det Nationalmuseet tur.

Kongernes Jelling

  • Udstillingen i Jelling fortæller om vikingerne ude og hjemme, om religionsskiftet og de to vikingekonger   Gorm den Gamle og Harald Blåtand. Alt sammen fortalt med moderne formidlingsmetoder, der       indeholder interaktivitet, korte tekster og en række digitale tiltag
  • Kongernes Jelling stod færdigt i sin nuværende form i juni 2015 og er en del af Nationalmuseet. Det er placeret i Monumentområdet i Jelling. Lige op ad de to høje, kirken og de to runesten. Et område der er på UNESCOs Verdensarvsliste.
  • Området er på UNESCOs Verdensarvsliste.
  • Udstillingen er udviklet i samarbejde med de tyske udstillingsarkitekter fra ART+COM, Berlin.
  • Det nye Kongernes Jelling er opbygget i et samarbejde mellem Vejle Kommune og Nationalmuseet.