Lørdag får de får i Nymindegab

Lørdag formiddag får det nystiftede Nymindegab Gæsningslaug deres første besætning. 40 dyr inklusive to væddere skal bekæmpe hybenroser og glansbladet hæg i klitterne ved Vesterhavsbyen.

Baggrunden for at stifte et græsningslaug er et ønske om at skabe liv i landskabet ved Nymindegab med får, der tillige kan bidrage til at bekæmpe hybenroser (Rosa Rugusa) og glansbladet hæg i klitterne ved at fårene afgnaver planterne.

Samtidig bliver der en produktion af godt kød og det giver lokale kunsthåndværkere mulighed for at anvende de materialer der kommer fra dyrene i form af uld og skind og på denne måde få skabt en helhed.

Den dyrerace lauget har valgt at benytte er fåreracen spælsau, der er en gammel nordisk race. Racen er nøjsom og meget hårdfør og passer derfor godt til det barske vestjydske landskab.

Græsningslaugets idemand er tidligere regionsrådsmedlem Bent Poulsen der også er formand for Nationalpark Vadehavet. Han har haft en tæt kontakt til Naturstyrelsen i Blåvandshuk, der ejer arealerne langs vestkysten syd for Nymindegab. Der er indgået en aftale om afgræsning af et areal beliggende vest for landevejen og mellem Nymindegab og Gammelgab.

Indtil det blev vejr til det skal fårene opstaldes på en gård.