Lokal sejlklub slår alarm over tørlagt havn: Vi ligger fladt

Fanø Sejlklub og Fanø Kommune slås lige nu om en havn, der er ved at drukne i mudder. Skibe kan hverken sejle ind eller ud, og der bliver ikke gjort noget ved det.

En kamp mellem Fanø Sejlklub og Fanø Kommune har været under opsejling i noget tid nu. Lystbådehavnen på Fanø er nemlig ejet af Fanø Kommune, men lejet ud til sejlklubben – og sejlklubben mener, at kommunen løber fra sit ansvar ift. vedligeholdelse.

quote

Kommunen vil ikke tegne en ny kontrakt, så vi har slet ikke en på nuværende tidspunkt. Vi ligger bare fast i mudderet her, og kommunen har netop vedtaget et budgetforlis, hvor der bliver stillet nul kroner til rådighed til renovering af havnen

Benny Werner, næstformand, Fanø Sejlklub

Vandet er nemlig blevet så mudret til, at man kun kan sejle ind og ud af havnen, når der er højvande. Når der ikke er højvande – ja, så står bådene nærmest på bar bund.

- Vi ligger fuldstændigt fladt det meste af tiden, siger Benny Werner, næstformand, Fanø Sejlklub, til TV SYD.

Ifølge Benny Werner, er problemet opstået, fordi kommunen ikke har vedligeholdt havnen.

- Vi har netop selv renoveret broen med frivillig arbejdskraft. Den var livsfarlig at gå på, fortæller Benny Werner.

Siden havnen blevet indviet for 28 år siden, har Fanø Sejlklub haft en kontrakt med Fanø Kommune, som gjorde sejlklubben til lejerer. Kontrakten lød på 25 år, men da den løb ud, fik de den forlænget i yderligere to år. Nu har Fanø Kommune smækket låget i.

- Kommunen vil ikke tegne en ny kontrakt, så vi har slet ikke en på nuværende tidspunkt. Vi ligger bare fast i mudderet her, og kommunen har netop vedtaget et budgetforlis, hvor der bliver stillet nul kroner til rådighed til renovering af havnen.  Man kan jo ikke eje en havn uden at vedligeholde den, siger Benny Werner.

quote

Der er stort set ingen sejlbåde tilbage her. De er alle sammen taget til østkysten eller Esbjerg, men vil hellere end gerne være her hos os i Fanø

Benny Werner, næstformand, Fanø Sejlklub

Frustrationen over de tørlagte både er særligt stor som sommeren titter frem.

- Det havde jo været skønt at komme ud at sejle i dag, men vi er jo nødt til at vente indtil kl. 17, hvor der er højvande, fortæller Benny Werner.

Det er ikke kun irriterende for de lokale sejlere. Turister bliver også skræmt væk fra sejle ind i havnen, da de ofte går på grund.

- Der er stort set ingen sejlbåde tilbage her. De er alle sammen taget til østkysten eller Esbjerg, men vil hellere end gerne være her hos os i Fanø, siger Benny Werner.

Benny Werner afviser ikke, at sejlklubben gerne vil overtage havnen fuldstændigt, men slår også fast, at de ikke gider at overtage kommunens efterslæb. 

Bliv klogere på havnekampen i aften kl. 19.30 på TV SYD.