Lokal vin får kvalitetsstempel fra EU

Som den første vingård i Danmark får Skærsøgård ved Kolding EU's kvalitetsstempel. Dermed er EU's officielle vinområde udvidet til Danmark.

Vingården Skærsøgård i Dons ved Kolding er blevet stemplet som et kvalitets-vinområde af EU. Det er den første og eneste vingård i Danmark, som får det kvalitetsstempel. 

De fleste europæiske lande har adskillige af den slags kvalitetsbetegnelser for blandt andet champagne, parmaskinke og Fetaost. 

Prisen hedder BOB. Den står for beskyttet oprindelsesbetegnelse.

EU har en række beskyttelses- og kvalitetsbetegnelser, hvoraf den, der hedder BOB, er den fineste med mest prestige. Det er den, Skærsøgård har fået. Betegnelsen gives til en mousserende vin fra vingården. Den betegnes fremover som Dons (BOB) Mousserende Kvalitetsvin.

quote

Jeg har lavet meget dårlig vin, som jeg har hældt ud gennem kloakken. Hvis man ikke er kritisk nok, gå det galt. Man skal være meget selvkritisk her.

Svend Moesgaard, vinbonde, Skærsøgård

BOB svarer til det engelske PDO, det franske AOP (AOC) og det italienske DOP (DOCG), som alle er kvalitetsbetegnelser af landbrugsprodukter, som er fremstillet efter faste metoder indenfor et nærmere geografisk område.

Jeg har lavet meget dårlig vin

Skærsøgård har et vinareal på 43 hektar med 16.000 vinstokke i smeltevandsdalen ved Kolding Fjord.

Den ejes og drives af Svend Moesgaard, en 66-årig tidligere teknisk direktør og medejer af Pharma Nord. Han valgte vinen som sin retrætepost og har gennem årene haft sin kloak som fast arbejdsredskab.

- Jeg har lavet meget dårlig vin, som jeg har hældt ud gennem kloakken. Hvis man ikke er kritisk nok, gå det galt. Man skal være meget selvkritisk her, siger Svend Moesgaard.

Siden 2001 har han hældt vin på flasker, og nu er det lykkedes til fulde.