Lokalpolitikere klager til minister over forsinket Billundbane

En togforbindelse til Billund skulle egentlig have været færdig om et par år, men igen igen er det udsat. Nu klager lokalpolitikerne til transportministeren.

Det var egentlig planen, at Billundbanen skulle have været færdig allerede om et par år - i 2019. Men sidste sommer blev den plan lavet om. I stedet ville man først begynde at bygge banen i 2019.

Men det bliver altså heller ikke til noget. Transportministeriet har nu udskudt det første spadestik til efter 2023.

- Det er vi kede af, fordi vi mener, at det er en af de vigtigste strækninger, siger Robert Terkelsen (V), der er næstformand i Billund Kommunes økonomiudvalg.

For hver dag Billundbanen bliver forsinket, går det ud over væksten i kommunen. Det mener byens politikere - derfor har de nu klaget til transportministeren. 

- Det får os til at klage, fordi Billund Kommune er i en rigtig god udvikling, og Billund by er i særdeleshed i en rivende udvikling. Der er jo flere ting, der skubber på den udvikling, men hvis man fjerner en af dem, kommer det til at gå langsomt, siger Robert Terkelsen til TV SYD.

Den planlagte togforbindelse skal gå fra Vejle til Billund. Men ifølge regeringen er planerne udskudt, fordi nye signalanlæg først skal være på plads i hele landet, før Billund kan kobles på. Men den forklaring køber Billund Kommune ikke.

- Signalsystemet mellem Vejle og Struer skulle komme til at virke i 2020, og så skulle banen til Billund - der jo skal kobles på den strækning - også kunne komme til at køre fra 2020, siger Robert Terkelsen.

quote

Vi opfordrer ministeren til, at man er klar med Billundbanen i 2020, når man er klar med signalerne mellem Struer og Vejle

Robert Terkelsen (V), næstformand i økonomiudvalget, Billund Kommune

En togforbindelse forventes at skabe vækst - både hos kommunens store turistattraktioner Legoland og Lalandia - men især i lufthavnen. Og for nogle rejsende er det kun muligt at komme til lufthavnen, hvis man har bil.

- Hvis man pludselig ikke havde den, så er det klart, at det får én til at tænke, om man skal tage til Kastrup frem for Billund, fordi det er nemmere at komme til Kastrup med offentlig transport, siger Tina Sørensen, der er rejsende i Billund Lufthavn, til TV SYD.

Selvom det er muligt at tage lufthavnsbusser og rutebiler, trækker det ikke.

- Det har jeg gjort én gang - det var frygtelig besværligt, siger Tina Sørensen.

Derfor er kravet fra Billund Kommune til regeringen klart:

- Vi opfordrer ministeren til, at man er klar med Billundbanen i 2020, når man er klar med signalerne mellem Struer og Vejle, siger Robert Terkelsen til TV SYD.