Loko-førere rapporterer flere nærpåkørsels-situationer

Mere end en gang om dagen rapporterede lokomotivførere, at de ertæt på at påkøre personer, som krydsede sporene foran deres tog. Et problem, der er stigende. Og en livsfarlig ting.

- I 22 tilfælde endte det med en påkørsel - næsten altid med dødelig udgang, siger sektionschef for jernbanesikkerhed, Thomas Gram Rasmusen, Banedanmark, til TV SYD.

Banedanmark slår alarm, fordi antallet af de såkaldte nærpåkørsels-episoder er stigende.

- Og de moderne tog er mere støjsvage og kører hurtigere. Men bremselængden er altså også meget længere, forklarer Thomas Gram Rasmussen. Ofte observerer lokomotiv-førerne personer på bare 50 meter afstand - og det er ikke nok til at stoppe toget.

Han noterer, at det er ulovligt at krydse jernbanespor.

- Og togene kan jo ikke undvige, siger han.

Blandt dem, der krydser sporene ulovligt, er der mange unge og yngre mennesker. Og her efter sommerferien, hvor mange har skiftet uddannelsesinstitution og skal ud på stationerne og op i togene, er det vigtigt, at man kender reglerne for, hvordan man færdes ved jernbanen.

- Ved jernbanen skal man benytte de autoriserede overgange og vente til bommene er oppe, når man kommer til en overkørsel. Det tager kun ganske få minutter, men man undgår at sætte sit liv på spil, siger Thomas Gram Rasmussen.

 

 

FAKTA:

Fra 2013 til 2014 steg antallet af indberetninger om nærvedpåkørsler fra 373 til 496.

557 indberetninger i perioden fra 1. januar 2014 til 17. marts 2015 er blevet gennemgået.

Fordelingen målt på landsdele er:

Hovedstaden: 348 - heraf 322 på S-banen

Øvrige Sjælland: 52

Fyn: 47

Jylland: 110

 

(Kilde: Banedanmark)