TV der bevæger dig

Lovforslag skal redde rideskoler fra millionregning

Et lovforslag fra Miljø- og Fødevareminister vil lempe kravene til hestestalde. Det sætter de pris på i Tinglev Rideklub. Foto: TV SYD

Miljø- og Fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) vil lempe kravene til hestestalde. Det vil betyde, at flere rideskoler slipper for at bygge om for millioner.

Miljø- og Fødevareminister Esben Lunde Larsen vil ændre hesteloven, så det bliver lettere for rideskoler at overholde reglerne. Tinglev Rideklub ved Aabenraa skulle bygge om for 6 millioner kroner frem mod 2020 for at leve op til de nuværende krav. Hvis lovforslaget bliver vedtaget, kan de udskyde investeringen.

- Det er bare kanon. Det er det, vi har ventet på i årevis, siger Holger Holm, der er formand for rideklubben, til TV SYD

Den nuværende hestelov fra 2007 stiller så store krav til hestestalde, at flere rideskoler er lukningstruede. Loven stiller blandt andet krav om bokstørrelse, lofthøjde og lysindfald - krav som mange steder kræver dyre ombygninger.

- Jeg ønsker ikke, at rideskoler og andre hesteejere skal lukke en ellers velfungerende stald på grund af for stramme regler. For eksempel er der et meget rigidt krav til vinduesarealets størrelse i hestestalde. Med vores lovforslag fjerner vi unødvendige krav som dette og finder en bedre balance mellem økonomi og dyrevelfærd, siger miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen i en pressemeddelelse.

Holger Holm fra Tinglev Rideklub er enig i, at de nuværende krav er alt for vidtgående. Han mener ikke, man går på kompromis med dyrenes velbefindende med forslaget fra Miljø- og Fødevareministeriet.

- Det er altid vigtigt, at dyrevelfærden er i top - men det vil den stadig være med det nye lovforslag, siger han til TV SYD.

Se eksempler på forslag til ændringer af reglerne herunder:

ForslagEksisterende krav inden 2020Krav med det nye lovforslag
BoksstørrelseHestens boks skal have et areal på mindst (2 x hestens stangmål)2.Det foreslås, at arealkravet lempes til mindst (1,7 x hestens stangmål) 2.
LysindfaldFor at sikre naturligt lysindfald skal det samlede areal af vinduer el.lign. svare til mindst 7 pct. af staldens gulvareal.Det foreslås, at kravet til vinduesareal ophæves, dog således at der fortsat sikres et minimum af naturligt lys i stalden. Det naturlige lys i stalden kan/skal dog suppleres med kunstigt lys for at opfylde hestens adfærdsmæssige og fysiologiske behov.
RumfangDer er i dag et krav om, at staldrumfanget pr. hest skal være mindst 30 m³.Det foreslås, at kravet om et fast staldrumfang pr. hest ophæves, og at der i stedet lægges vægt på et godt indeklima i stalden.

Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden