Luciaoptog - nu med drenge-rap

Torsdag er Luciadag, hvor der i mange institutioner og på skoler er arrangeret Lucia-optog.

De fleste forbinder Lucia-optog med piger med lys på hovedet og i hænderne, der går rundt i mørke, mens deres stolte forældre andægtigt ser til. 

quote

Vi har mange drenge i år, så derfor fandt vi på det med julerap for at få alle med.

Dorthe Lund, børnehaveklasseleder, Bolderslev Skole

Lucia-traditionen apellerer ikke så stærkt til drenge - og det har man i år taget konsekvensen af på Bolderslev Skole ved Aabenraa, hvor det traditionelle optog sluttede med en særlig julerap udført af en flok drenge på podiet.

- Vi har mange drenge i år, så derfor fandt vi på det med julerap for at få alle med - og det har alle været glade for. Både piger og drenge fik på den måde en god oplevelse, siger børnehaveklasseleder Dorthe Lund, Bolderslev Skole.

Santa Lucia

  • Lucia var en italiensk, kristen pige, som led martyrdøden den 13. december år 304. Kort efter hendes død begyndte den katolske kirke at antage hende som helgen.
  • Nu fejres hun på sin dødsdag, som i den julianske kalender var årets korteste dag. Fejringen ser dog forskellig ud rundt om i verden.
  • I Sverige har man fejret Lucia-natten eller ”Lussenatten” siden 1600-1700-tallet, og Danmark har inspireret af den svenske tradition fejret Lucia med blandt andet luciaoptog siden 1944.
  • Lucia kommer af det latinske ord 'lux', som betyder lys. Men navnet er nok mest kendt i Danmark fra Alex Garffs vise "Santa Lucia," som bliver sunget af de unge luciabrude, som går optog den 13. december. 

Kilde: Kristendom.dk