Lugt af varm blod og elefantmøg

Lugten af varm blod og elefantmøg hænger tæt i luften på havnen i Vejle. Den døde finhval er forvandlet til et virvar af tarme, blod og spæk.

Og rundt om den kredser gule regnfrakker og grønne lægekitler.

Hjemmeværnet har spærret området omkring hvalen af, så de cirka tyve konservatorer, biologer, dyrlæger, læger og studerende kan arbejde i fred og ro med at partere den 24 ton store hval.

Det er en han

- Vi kan slå fast, at det er en han, for den har en penis, siger Joakim Engel fra Zoologisk Museum i sine gule smækbukse-regndragt.

Folk hænger op af hegnet for at få det bedste kig til de store knive, som skar sig gennem hvalens spæk.

Lugter ulækkert

- Det lugter rigtig ulækkert, siger Frederik Bisgaard, mens han rynker på næsten. Han er 12 år og har været i skole, men tog tidligt fri for at komme ned på havnen til hvalen.

- Jeg har skyndt mig, fordi det er så sjældent, at så stor en hval strander her, siger Frederik Bisgaard.

Kødet til destruktion

En kran med en skovl opsamler alt kødet, som bliver skåret af hvalen, i en stor blå container. Ved siden af hvalen ligger to store bjerge af elefantmøg fra København Zoo, som hvalens skelet skal blandes med for at rense skelettet. Elefantmøg er nemlig godt til at suge kødet af skeletter.

Kødet sendes til destruktion hos Daka i Randers - mens ca. tre tons fedt køres til Daka i Løsning for at blive til diesel...

Undersøger hjerte

En af de mange grønne lægekitler, som kredser om hvalen, er Peter Agger. Han er læge på hjertekirurgisk afdeling på Skejby Sygehus.

- Vi har fået lov til at undersøge hvalens hjerte. Det er meget spændende at se, hvordan arkitekturen i hjertet er, siger Peter Agger.

Hjerte på 175 kg

Hjertekirurgisk afdeling har tidligere undersøgt hjerter fra en giraf og en elefant, men aldrig før fra en hval.

- Jeg formoder, at hjertet minder meget om et menneskes hjerte, det er bare meget større, og derfor kan vi se detaljer meget bedre end ved et menneskehjerte, siger lægen.

Han vil skyde på, at hjertet vejer omkring 175 kilo.

Øjet skåret ud

Hvalen, der officielt måler 17,2 meter, er endnu ikke blevet aldersbestemt, men forskerne har taget et øje ud og sendt det til et laboratorium, der skal fastslå alderen. Fastsættelsen af hvalens alder foregår ved at måle aminosyrer i linsekernen i øjet. Zoologisk Museum regner med, at der kan gå op til to uger, inden de får svar på, hvor gammel hvalen er.

Svar på prøver om 14 uger

Det helt store spørgsmål om, hvorfor finhvalen havde forvildet sig ind i det danske farvand og helt ind i Vejle Fjord, skal dyrlæger fra Veterinærinstituttet under Danmarks Tekniske Universitet i Århus forsøge at svare på. De har nemlig til opgave at finde den konkrete dødsårsag.

- Umiddelbart er der ikke noget, som ser unormalt ud, men vi har endnu ikke åbnet op ind til brysthulen, og vi har heller ikke undersøgt de indre organer endnu, siger seniorforsker Anne Sofie Hammer.
Hvis dyrlægerne ikke kan konstatere en dødsårsag umiddelbart ved at se på organerne, skal de tage vævsprøver for at tjekke for virus og bakterier, og det kan tage op til 14 dage at få svar på prøverne.