Luk sommerhuset ned for vinteren - på den rigtige måde

For mange er efterårsferien lig med årets sidste tur i sommerhuset. Forebyg frostsprængning af vandrør, og fjern det mest oplagte tyvegods, når du lukker sommerhuset ned for vinteren, lyder rådet fra Forsikringsoplysningen.

Hvis vinteren igen kommer til at byde på hårde frostgrader, er der stor risiko for, at vandrørene i sommerhuset sprænger. Men du kan gøre meget for at forebygge det.
- Det bedste er at lukke for vandet ved hovedhanen og så lade alle husets vandhaner stå åbne. På den måde tømmer man anlægget for vand, så der ikke er vand nok tilbage til at forårsage frostsprængninger, forklarer Riccardo Krogh Pescatori fra Forsikringsoplysningen.

Flere gode råd

Det er ofte klogt at du...

? afmonterer termostatstyrede blandingsbatterier og tømmer dem for vand
? tømmer vaske- og opvaskemaskiner for vand
? tømmer eller sørger for at frostsikre toilettet, fx med frostvæske.
Hvornår dækker forsikringen
Hvis ikke du tømmer vandinstallationerne, skal sommerhuset holdes helt frostfrit ? også for at forsikringen dækker eventuelle skader. Din sommerhusforsikring dækker nemlig ikke vandskader grundet frostsprængte rør, hvis det sker i rum, der ikke er tilstrækkeligt opvarmede.

Minimér risikoen for indbrud

Hvis du ikke bruger sommerhuset i vinterhalvåret, så tag dig tid til at gå huset efter, inden du lukker og slukker.
- Sørg især for at få taget de ting med, der kan friste tyvene, fx elektronik og smykker. Når det er sagt, så er mange sommerhuse i dag udstyret næsten som helårshuse med fx hårde hvidevarer og andet inventar, man ikke lige tager med sig. Derfor bør man sikre huset grundigt og evt. få nabohjælp hvis muligt, siger Riccardo Krogh Pescatori.
Herudover anbefaler Forsikringsoplysningen, at du
? trækker gardinerne fra, lader skabene stå åbne, så det er tydeligt, at der ikke er noget at komme efter
? monterer dobbeltlås på døren
? forstærker dørkarmen på yderdøren og monterer sikkerhedsslutblik
? låser haveredskaberne inde
? fjerner ekstra nøgler, der ofte er gemt ved sommerhuset.