TV der bevæger dig

Lukker altaner på plejecenter

Altanerne på plejecentret Hedelund er blevet lukket. (Foto: Esbjerg Kommune)

Et af de rustne armeringsjern, som er knækket. Derfor er altanerne lukket. (Foto: Esbjerg Kommune)

Enkelte demente beboere har fået fjernet det indvendige håndtage på altandørene. (Foto: Esbjerg Kommune)

1 af 3

Altanerne på plejecentret Hedelund i Esbjerg er spærret af. Der er risiko for at betonrækværket kan løsne sig, fordi enkelte armeringsjern er rustet over.

- Altanerne blev lukket onsdag aften, oplyser Jan Hansen, leder af Vedligehold, til TV SYD.

Torsdag middag gennemgik han sammen med eksperter rækværket på plejecentret, som er fra 1974.

Esbjerg Kommune har gennem de sidste måneder undersøgt altangangene på Områdecenter Hedelund for at se på deres tilstand. Undersøgelserne har vist, at den armering, som holder beton-rækværket, to steder er rustet over.

Der er hermed mulighed for et pludseligt brud, hvor dele af betonrækværket kan løsne sig og styrte ned. Esbjerg Kommune har på den baggrund valgt at lukke alle altangange, indtil den nødvendige sikring af rækværket er udført.

Tager ingen chancer

- Det bliver nødvendigt at hugge op flere steder på Hedelund for at afdække problemets omfang. Vi holder godt øje med vores bygninger og deres vedligeholdelsestilstand og tager ingen chancer, siger formand for Esbjerg Kommunes Teknik- og Forsyningsudvalg, Freddie H. Madsen.

Håndtag fjernet hos demente

Beboere og personale er informeret. Hos enkelte demente beboere er håndtaget på den indvendige side af altandøren fjernet for at undgå, at de uforvarende komer ud på altanerne. Altangangene er også redningsvej. Derfor er der overalt mulighed for at lukke dørene op udefra.

Fakta

Problemer med revnedannelser i altankonstruktionerne på Områdecenter Hedelund førte i efteråret 2011 til, at Esbjerg Kommune bad betoneksperter fra det rådgivende ingeniørfirma ConPro undersøge forholdene nærmere.

De første ophugninger i december 2011 viste, at der var lokal rustdannelse på enkelte armeringsjern, som fastholdt betonrækværket til altandækket.
Yderligere ophugninger den 26. marts 2012 viste, at armeringen var uden væsentlig rustdannelse, men at selve ophængsmetoden og -princippet skulle vurderes nærmere af en statiker.

Den 26. og 27. marts 2012 er der udført fem supplerende ophugninger, som viser, at den armering, som fastholder betonrækværket, er rustet over to steder.

Det rådgivende ingeniørfirma har samme dag anbefalet Esbjerg Kommune, at altanerne lukkes for brug, indtil den nødvendige sikring af rækværket er udført. En anbefaling, som Esbjerg Kommune naturligvis straks har fulgt.

Der udføres i øjeblikket statiske vurderinger og nærmere undersøgelser af betonrækværkerne med henblik på at fastlægge nærmere, hvilke tiltag der er nødvendige for at sikre rækværket, så altangangene igen kan anvendes.

Ny og forbedret app - hent den nu
Ny og forbedret app - hent den nu
Ny og forbedret app - hent den nu