Må ikke kontrollere papirer i Tyskland

DSB må gerne bede om at se passagerernes pas. Men de har ingen myndighed til at gøre det i Tyskland, skriver Flensborg Avis.

 Regeringen hastebehandler et lovforslag, som betyder, at hvis der indføres midlertidig grænsekontrol, så er det transportselskaberne, som står med ansvaret.

Det må bare ikke ske på tysk grund.

- Hvis det drejer sig om at kontrollere pas på den tyske side af grænsen, må de danske buschauffører eller personalet i DSB's tog og andre private heller ikke gøre det. Så DSB kan ikke kontrollere pas på tysk grund, siger Matthias Menge, pressetalsmand for forbundspolitiet til Flensborg Avis.

Han uddyber, at eksempelvis DSB's ansatte da godt kan bede om at se pas, men at der ingen konsekvens vil være, hvis personer ikke efterkommer anmodningen.

 Polititalsmanden sammenligner med situationen, hvor en butiksdetektiv fanger en butikstyv - her må han også ringe til politiet for faktisk at få kontrolleret tyvens id-papirer.

 - Paskontrollen kan fra dansk side tidligst foretages i Padborg eller direkte ved den danske grænse, siger Matthias Menge til avisen.

Dansk Luftfart og Danmarks Rederiforening er ikke begejstrede for lovforslaget og transportør-ansvaret.

- Grænsekontrol er en myndighedsopgave, og bør udføres af relevante myndigheder, der er i besiddelse af de rette værktøjer og kompetencer til at udføre opgaven, skrev Dansk Luftfart i et åbent brev tidligere onsdag.