Må ikke nægte rabat til Uldum Apotek

Apoteker Danji Bhanderi fejrede sejren med champagne, da det blev slået fast, at det var i strid med konkurrence-reglerne at nægte Uldum Apotek rabatter, fordi apotekeren samarbejder med Matas.

Det skriver Politiken torsdag.

Det var i strid med konkurrencereglerne, da landets største indkøbs- og markedsføringsforening for apoteker, A-apoteket, for to år siden ekskluderede det lille jyske Uldum Apotek fra kæden, fordi det samarbejdede med kosmetikkæden Matas. Den klare konklusion kommer fra konkurrencemyndighederne.

Storsejr for Bhanderi

Meldingen har nu har fået A-apoteket til at rette ind og tilbyde Uldum-apoteket og dets ejer, indiskdanskeren Danji Bhanderi, samme rabatter og indkøbsfordele som alle andre apoteker i kæden.

En storsejr for Bhanderi, der samtidig har fået en kontant erstatning for de økonomiske tab, eksklusionen har kostet hans forretning, skriver Politiken.

- Vi er meget tilfredse og glade for, at vi nu igen kan få samme fordele som alle andre apoteker både i form af rabatter, fælles markedsføring og kurser, og så kan jeg fortsætte samarbejdet med Matas, siger Danji Bhanderi til Politiken.

Champagne

Han fejrede sejren ved at servere champagne for medarbejderne i Uldum.

Danji Bhanderi blev voldsomt upopulær i sin egen branche, da han i efteråret 2011 indledte et fuldt lovligt, men stærkt kontroversielt samarbejde med Matas-kæden, der kæmper for at få lov at drive apotekervirksomhed.

Ifølge reglerne må Matas ikke selv åbne apoteker i Danmark. Men kæden må godt sælge lægemidler, hvis de kommer fra et 'rigtigt' apotek.

60 mini-apoteker

I et samarbejde med Danji Bhanderi har Matas-kæden derfor indrettet miniapoteker i 60 butikker, hvor kunderne kan bestille receptpligtig medicin, der så bliver leveret og håndteret af Uldum Apotek.

Men det kostede Uldum Apotek medlemskabet af A-apoteket og et årligt tab i omegnen af 380.000 kroner.

Forlig

Men den går ikke, fastslår konkurrencemyndighederne:

- I denne sag har vores fornemmeste opgave været at værne om konkurrencen, siger kontorchef i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Søren Bo Rasmussen til Politiken. Og her vurderede vi, at det var problematisk, at Uldum Apotek pludselig skulle betale mere for varerne end andre apoteker, og det kunne føre til, at han måtte opgive et samarbejde med Matas, der ellers sikrede en vis konkurrence på markedet. Nu har A-apoteket så givet tilsagn om, at Uldum Apotek får samme vilkår som alle andre, selv om apoteket ikke er medlem af kæden. Og dermed er sagen jo faldet på plads.

Også formanden for A-apoteket, Hanne Bülow, er tilfreds med landingen, der også betyder, at Uldum Apotek ikke må føre Matas-varer i sit sortiment.

- Vi synes, det er et fint forlig, der både tilgodeser kædens forretningsmæssige interesser og vores medlemmers interesser. Kernen er jo, at Uldum Apotek ikke kan være medlem af A-apoteket og samtidig arbejde tæt sammen med vores største konkurrent på frihandelsvarer som hudpleje og helseprodukter, siger hun til Politiken.