Madspild næsten væk

Afdeling på Sydvestjysk Sygehus har reduceret madspild med 90 procent.

I sygehusets køkken står ernæringsassistent Linda Tarp og pakker en række flybakker med mad. Det er et koncept, som gennem et pår er prøvekørt med stor succes på Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg. Især på Akutafdelingen, der har reduceret madspildet med hele 90 procent.

- Vi har skrottet den gamle rigide ordning med at patienterne skulle spise på de tidspunkter, hvor vi var klar. Nu kan patienterne i stedet få mad, når de er sultne, siger ledende oversygeplejerske Christian Jørgensen til TV SYD.

På en af stuerne på Akutafdelingen ligger Michael Pedersen fra Esbjerg med smerter i ryggen efter et uheld på sin arbejdsplads. Han er blevet sulten og har bestilt en flybakke.

- Jeg har tidligere været indlagt med min ryg, og det var den gang ret besværligt at skulle ned i patient-kantinen for at spise. Og det var da heller ikke sikkert, at man lige var sulrten på det tidpunkt, hvor maden blev serveret, så jeg er godt tilfreds med den her ordning, siger han.

Over 21.000 patienter om året kommer gennem Akutafdelingen som sengeliggende typisk i en dag eller ganske få dage. Det betyder meget mad. Mennu  i mindre portioner.

- Mange patienter har ikke brudt sig om at få store portioner, som de vidste, at de ikke kunne spise. Det har naturligvis også betydet meget spild af mad. Det har vi nu lavet om på, men ønsker patienten mere mad, end der er i flybakken, så få patienten naturligvis det, siger den ledende oversygeplejerske Christian Jørgensen.

Han kan ikke oplyse om sygehuset har regnet på den økonomiske gevinst. Sygehuset som helhed har reduceret madspildet med 20 procent.

 

 

 

 

Ikke alene på grund af flybakkerne men også fordi man nu kun laver mad til de patienter, der faktisk er på sygehuset