TV der bevæger dig

Mærsk-millioner til 80 huse i Ballum

00:43

A.P. Møller og hustrus fond til almene formål støtter restaurering af 80 huse i Ballum.

1 af 2

80 huse i vadehavsbyen Ballum får del i 20 mio. kr. fra A.P. Møllers fond. Pengene bruges til restaurering af gamle huse.

Der er en særlig grund til, at den rige skibsreders milde pengeregn falder over lige netop Ballum Sogn: Mærsk Mc-Kinney Møllers oldemor, Kiersten Pedersdatter Mærsk, var født i Ballum. Og det er fra hende, navnet Mærsk stammer. Det betyder slet og ret marsk på sønderjysk...

Bevaringsværdige

Millionerne skal bruges til at føre gamle huse i Østerende-Ballum og Vesterende-Ballum tilbage til deres oprindelige udseende.

Der er nemlig helt usædvanligt mange bevaringsværdige huse i de to sammenhængende småbyer på kanten af Hjerpested Bakkeø og Ballum Marsk.

Landsbyernes superliga

Kulturarvsstyrelsen placerer dem i landsbyernes superliga, og arkitektstuderende valfarter dertil for at se de særprægede huse omkring kirken, der er bygget sammen med selve kirkediget.

Fra eternit til stråtag

I alt 80 af husene kan få del i millionerne, så der bliver et ganske anseeligt beløb til alle, der vil skifte eternit og imiteret tegl ud med stråtag, erstatte plastikvinduer med træ eller nedrive tomme staldbygninger fra nyere tid.

Tryk på del og herefter "Føj til hjemmeskærm" for at oprette en genvej.

Åben browser menuen og vælg "Føj til startskærm" for at oprette en genvej.

Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden