Maiken får hjælp over video

En videoforbindelse mellem sårbare borgere og støttepersoner i Esbjerg Kommune har været en stor succes. Større tryghed for borgerne. Færre indlæggelser. Besparelser for kommunen. Nu overvejer kommunen at gøre forsøget permanent

Maiken Petersen på 38 år bor alene i en beskyttet bolig i Esbjerg og klarer sig som regel fint. Men hun lider af skitzofreni og ind i mellem går det galt. Hun får voldsomme syn og tanker. Det har resulteret i over 100 indlæggelser på psykiatriske sygehuse.

Men så udstyrede Esbjerg Kommune hende med en videoforbindelse. Her kan hun på computeren "ringe" en støtteperson op døgnet rundt og snakke ansigt til ansigt med vedkommende, når hun bliver utryg. Noget der ofte sker lige inden hun skal sove.

Men nu kan hun hurtigt og nemt få kontakt i stedet for at vente på, at støttepersonen kommer ud til hende. Det betyder, at borgeren kan fortælle om sine bekymringer, og det betyder at støttepersonen kan se med egen øjne, hvordan borgeren har det.

- Det har sparet kommunen for en del kørsel, fordi mange af bekymringerne nu kan klares via video-forbindelsen. Og det har sparet mange indlæggelser især i det psykiatriske system, siger projektets leder udviklingskonsulent Claus Østergaard til TV SYD og tilføjer:

- Men jeg vil gerne understrege, at det har givet de borgere, der er med i projektet, større tryghed ved at bo alene hjemme og dermed større livskvalitet.

Esbjerg kommune er blandt de første kommuner i Danmark, der arbejder på denne måde med en sikker videoløsning til denne målgruppe af borgere. Projektet har kørt i knap to år. Først med 20 personer, men blev udvidet til 50. Forsøget bliver efter al sandsynlighed nu permanent.

I dag mandag skal Maiken Petersen i øvrigt i byrådet for at fortælle alle politikerne der, hvad videostøtten har betydet for hende. Hendes tilbagemelding er kun positiv.

 

 

Målgruppen er borgere som er senhjerneskadet, psykisk sårbar og/eller udviklingshæmmet.
 
De bor i eget hjem, og modtager minimum to til flere besøg om ugen i hjemmet af f.eks. en hjemmevejleder.

Borgerne er ofte plaget af angst, utryghed, og er tilknyttet socialpsykiatrien i Esbjerg Kommune.

Forsøget har kørt i 20 måneder. Det begyndte med 20 personer. Nu er 50 tilknyttet. Hvis forsøget gøres permanent, vurderes det at 80 personer kan få Videostøtten.