TV der bevæger dig

Maleri til seks millioner til Sønderborg Slot

Portrættet af den tidligere fange på Sønderborg Slot.

Sønderborg Slot har købt et hidtil ukendt portræt af Kong Christian den 2. fra 1523 eller 1524 for seks millioner kroner gennem en kunsthandler i Paris.

Portrættet er malet af den tyske renæssancemaler Lucas Cranach den Ældre, der levede fra 1475 til 1553.

Sønderborg Slot har en ganske særlig interesse i Christian 2., da kongen var fange på slottet i 17 lange år. Han blev fængslet i 1532, da han troede, han skulle til forhandling med den nye konge, hans farbror Frederik 1.

Ny Carlsbergfondet, Augustinus-fonden og A.P. Møller-fonden har finansieret købet.

Christian den 2. lagde sig ud med adelen, og han flygtede til Nederlandene i 1523.

Kongen var allerede før flugten optaget af Martin Luthers forkyndelse.

Christian den 2. blev overbevist protestant, da han i sommeren 1523 mødte Martin Luther. Han slog sig ned i reformationens hovedkvarter i Wittenberg, hvor han boede hos den berømte maler Lucas Cranach i seks-syv måneder frem til juli 1524.

Flere portrætter

Lucas Cranach malede sandsynligvis flere portrætter af kongen. Et af dem kan ses på det historiske museum i Nürnberg, og et andet, som er næsten identisk med det nyopdukkede Sønderborg-portræt, kan ses i det store kunstmuseum i Leipzig.

Portrættet på Sønderborg Slot har ifølge kunsthandleren tilhørt en familie i Alsace-Elsass, der under reformationen var tysk.

Det er ikke sikkert, at Lucas Cranach har malet det hele. Ansigtet og mårhårspelsen over skuldrene er malet af en meget dygtig maler, mens kappen og hænderne er malet af en begynder, måske en af hans lærlinge.

Maleriet er ikke dateret. Det er tilsyneladende blevet restaureret for cirka 100 år siden, årstallet 1929 kan ses på den nyere bagklædning.

Portrættet er formentlig det dyreste maleri et sønderjysk museum nogensinde har købt. Det skal udstilles fra februar næste år.

Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden