Mand fra Vejle mistænkt for at medvirke til angreb i Tyrkiet

De tyrkiske myndigheder mistænker en mand fra Vejle for at have medvirket til et angreb i Istanbul.

En 42-årig vejlensisk mand er onsdag eftermiddag blevet varetægtsfængslet i fire uger ved et grundlovsforhør.

Det sker, efter at myndighederne i Tyrkiet har anmodet om at få manden udleveret til retsforfølgelse.

Det skriver Vejle Amts Folkeblad.

De tyrkiske myndigheder mistænker manden for at have medvirket til et angreb mod en natklub i den europæiske del af den tyrkiske storby Istanbul.

Angrebet skete 1. januar i år, og 39 personer blev dræbt. Den ekstremistiske gruppe Islamisk Stat tog efterfølgende skylden for angrebet.

En meget speciel sag 

Da det var de tyrkiske myndigheder, der havde anmodet om at få manden anholdt, blev der ikke fremsat en egentlig sigtelse fra anklagerens side.

I stedet bestod grundlovsforhøret ifølge anklager Dorthe Møller-Andersen mere af et resume af de tyrkiske myndigheders anklager.

- Det er en meget speciel sag, da der ikke er en egentlig sigtelse ved grundlovsforhøret.

- I stedet skal dommeren vurdere, om der er belæg for at varetægtsfængsle manden, mens den tyrkiske anmodning bliver behandlet, sagde Dorthe Møller-Andersen til Vejle Amts Folkeblad, mens dommeren vurderede, hvad udfaldet af grundlovsforhøret skulle være.

Det endte med, at dommeren imødekom anklagerens ønske om fire ugers varetægtsfængsling. En kendelse, som den 42-årige mands forsvarer kærede til landsretten med det samme.

Manden har tidligere været anholdt 

Ved grundlovsforhøret kom det også frem, at manden tidligere har været anholdt og afhørt 29. juni, skriver Vejle Amts Folkeblad.

Det skete på baggrund af fælles efterforskning fra Politiets Efterretningstjeneste og Sydøstjyllands Politi.

Men efter afhøringen blev den 42-årige mand løsladt igen. Der var på dette tidspunkt endnu ikke en anmodning fra de tyrkiske myndigheder om at få manden udleveret.

Den anmodning kom ifølge Vejle Amts Folkeblad 17. juli, og manden blev derfor fremstillet i grundlovsforhør og varetægtsfængslet.

Hvornår den tyrkiske anmodning om udlevering bliver behandlet vides endnu ikke. Ligesom det heller ikke ligger fast endnu, hvornår landsretten skal tage stilling til forsvarerens kæren af kendelsen.