TV der bevæger dig

Marskbonde for en dag: Badutspring over grøft

00:25

Kulturregion Vadehavet har i løbet af sommeren arrangeret springstage forskellige steder i Marksen. Video: John Melin, TV SYD

Kulturregion Vadehavet har i løbet af sommeren arrangeret springstage forskellige steder i Marksen. Den 19. august er der DM i stangspring for de bedste ved de fire arrangementer. Foto: John Melin

Kulturregion Vadehavet har i løbet af sommeren arrangeret springstage forskellige steder i Marksen. Den 19. august er der DM i stangspring for de bedste ved de fire arrangementer. Foto: John Melin

Kulturregion Vadehavet har i løbet af sommeren arrangeret springstage forskellige steder i Marksen. Den 19. august er der DM i stangspring for de bedste ved de fire arrangementer. Foto: Kulturregion Vadehavet

1 af 4

I Vadehavet har bønder i århundreder brugt en springstage, når de skullet frem i marskens labyrinter af kanaler og grøfter. I løbet af sommeren har nysgerrige kunnet prøvet kræfter med den sjældne diciplin - og de bedste skal deltage i DM senere på sommeren.

I dag var det muligt at prøve kræfter med springstagen i vadehavsområdet ved Sneum Sluse nær Esbjerg.

Vadehavsområdet er en perle, både hvad angår natur- og kulturhistorie, og vores ambition er, at lade kulturelle sædvaner, skikke og traditioner fra vadehavsområdet vandre mellem de fire Vadehavskommuner.

 Charlotte Pindstofte Holm, projektleder Kulturregion Vadehavet

Springstagen blev i gamle dage brugt af marskbønder, når de skulle hurtigt frem i det flade landskab fuld af grøfter, kanaler og tidevandsrender.

Det er Kulturregion Vadehavet, der er arrangør af fire springstage-arrangementer, hvor springstagen i Sneum Sluse i dag fredag er det sidste.

- Vadehavsområdet er en perle, både hvad angår natur- og kulturhistorie, og vores ambition er, at lade kulturelle sædvaner, skikke og traditioner fra vadehavsområdet vandre mellem de fire Vadehavskommuner, fortæller projektleder Charlotte Pindstofte Holm i en pressemeddelelse.

Dén, der klarer sig bedst på dagen ved de fire arrangementer, er sikret en plads til danmarksmesterskabet i springstage, som afvikles søndag 19. august ved Møllekilen i Ballum Enge.  

Springstagen

  • Springstagen er et frisisk arbejdsredskab, hvis rødder strækker sig langt tilbage i historien.
  • Den har været livsnødvendig for lokale marskbønder.
  • Den har også haft en rolle i de store historiske sammenhænge.
  • Blandt andet spiller springstagen en rolle for, at Kalmarunionen brød sammen i 1523.
  • Ved det forudgående Slaget ved Hemmingstedt i Ditmarsken 17. februar 1500, sejrede en lokal bondehær over en ellers overlegen dansk hær. Bondehæren drog blandt andet fordel af at kunne bevæge sig rundt i marsken ved hjælp af springstager. 
Kilde Kulturregion Vadehavet

 

Tryk på del og herefter "Føj til hjemmeskærm" for at oprette en genvej.

Åben browser menuen og vælg "Føj til startskærm" for at oprette en genvej.

Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden