Mary overrakte 300.000 kr. til forsker fra Als

Thomas Lehrmann Christiansen, der er født og opvokset på Als, fik torsdag eftermiddag overrakt et rejsestipendium på 300.000 kr. af kronprinssesse Mary.

Den 26-årig alsing er tildelt Det Frie Forskningsråds EliteForsk-rejsestipendium. Han fik stipendiet overrakt ved en ceremoni på Glyptoteket i København, hvor kronprinsesessen og den nyudnævnte forskningsminister, Sofie Carsten Nielsen.

Thomas Lehrmann Christiansen er født i Nordborg og student fra Sønderborg Gymnasium. Han er ansat ved Institut for Mikro- og Nanoteknologi ved Danmarks Tekniske Universitet, hvor han forsker i udvikling af en ny type transducere, der sender og modtager lyd, og som bruges til at danne tre-dimensionelle billeder i medicinsk ultralyd.

Ny muligheder

- Ultralydsscanninger i tre dimensioner giver muligheder, der ikke

eksisterer med de konventionelle ultralydsscanninger i to dimensioner, fortæller han kort om sin forskning på hjemmesiden fra Styrelsen for forskning og innovation. Formålet med mit arbejde er at udnytte en ny teknologi til at fremstille transduceren. Den er baseret på samme teknikker, som benyttes i halvleder- og computerchip-industrien, og giver hidtil usete muligheder, der kan bidrage med bedre billeder og derved bedre diagnostik af patienter.

Til Californien

- Som ingeniør brænder jeg for at udnytte teknologien til at skabe forbedringer i samfundet. Det har jeg i særdeleshed muligheden for inden for medicinsk ultralyd, hvor teknologiske fremskridt oversættes direkte til bedre og mere pålidelig diagnosticering og behandling af patienter, fortæller han.

Om sig selv fortæller han:

- Jeg bor på Østerbro i København sammen med min kæreste, Signe. Foruden min forskning bruger jeg tid på min andelsforening, hvor jeg fungerer som bestyrelsesformand. Desuden dyrker jeg crossfit og squash, og pendler et par og tyve km om dagen på min cykel til og fra arbejde.

- Musik er en af mine store passioner; jeg har gennem mange år været guitarist og bevæget mig gennem en del forskellige musikgenrer. Når tiden tillader det, eksperimenterer jeg for tiden med at spille og skrive musik i et tremands-band.

EliteForsk-priserne bliver uddelt en gang om året for at belønne og synliggøre den indsats, som nogle af Danmarks dygtigste forskere yder. 25 forskere modtager i alt 12 millioner kroner ved dette års EliteForsk-prisuddeling.

Thomas Lehrmann Christiansen vil bruge rejse stipendiatet til et ophold i Khuri-Yakubs ultralydsgruppe på Stanford Universitet, Palo Alto, Californien