Masser af østeuropæere i fængslerne

Alene i Sønderborg arrest er 16 og 26 indsatte polakker og litauere. De sidder især for indbrud.

Antallet af udenlandske fanger i de danske fængsler og arresthuse har aldrig været større.Det viser en opgørelse, som Kriminalforsorgen har foretaget. I gennemsnit har der hver dag siddet 387 østeuropæere bag tremmer, hvilket er en stigning på 18 procent siden 2011. Samtidig udgør gruppen nu næsten en tiendedel af de indsatte i danske fængsler og arresthuse, skriver Politiken.

»Der har været en markant stigning af indsatte østeuropæere over de sidste år«, konstaterer Peter Vesterheden, der er fængselsinspektør for Københavns Fængsler, som huser langt den største andel af udenlandske indsatte i blandt andet Vestre Fængsel.

Østeuropæerne er defineret som borgere fra de tidligere kommunistiske stater, og det er borgere fra især Rumænien og Litauen, som indtager de øverste pladser på Kriminalforsorgens liste over antal indsatte fordelt på statsborgerskab.

Tendensen bekræftes af arrestforvarer Per Schultz i Arresthuset i Sønderborg, som har plads til 26 indsatte.

»16 af pladserne er besat af polakker og litauere, som er den største gruppe, og det er især indbrudstyveri, som er årsag til opholdet her«, siger arrestforvareren til Politiken.

Ifølge Nationalt Efterforskningscenter stod omrejsende kriminelle i 2012 bag 15-25 procent af indbruddene på landsplan - det tal er uændret i første halvdel af 2013.

Udlændinge bliver, hvis det er muligt, udvist efter endt afsoning, og på den baggrund mener Fængselsforbundets formand, Kim Østerbye, at det er et problem, at man i Kriminalforsorgen skal bruge ressourcer på at resocialisere udenlandske borgere ud i et dansk samfund, som de ikke bliver en del af.»Udlændinge skal ikke behandles hårdere, men vi kan efter min opfattelse godt producere billigere fængselspladser, hvor vi ikke stiller den brede vifte af behandlingstilbud til rådighed for eksempelvis østeuropæere, som dybest set ikke har brug for det, idet de kun skal afsone, indtil de bliver sendt hjem«, siger han til Politiken.

Formanden for Folketingets Retsudvalg, Karina Dehnhardt Lorentzen (SF), siger ifølge Politiken, at der er taget højde for problemet i regeringens flerårsaftale for Kriminalforsorgen, som gælder frem til 2016.