Mathias fik nej til læreplads 47 gange

Tal fra Dansk Metal viser, at mere end hver femte industrivirksomhed, ikke har en lærling på lønningslisten. Det fik Mathias at føle, da han skulle finde sin læreplads.

For få industrivirksomheder har lærlinge ansat. Det mener Dansk Metal. Deres nye tal viser, at ca. 20 procent af industrivirksomhederne ikke har en lærling ansat, og endnu flere forventer heller ikke at ansætte flere lærlinge det kommende år.

19-årige Mathias Kennedy fra Barriter en af dem, der har mærket, at der mangler lærepladser. Der skulle rigtig mange ansøgninger til, før han fik en aftale med virksomheden Blunico i Horsens. 

- Jeg var ude 48 steder, før jeg fandt en, så jeg fik mange afslag – det var lidt hårdt, siger han til TV SYD.

I dag er Mathias Kennedy godt halvvejs i uddannelsen som industritekniker, for han valgte at blive ved med at søge, selvom beskeden igen og igen var den samme.

- De sagde, de ikke havde plads, og nogle ville gerne have en, der var lidt ældre. Jeg var jo kun 17 år, da jeg startede, siger han.

Manglen på lærepladser står i stærk kontrast til manglen på faglært arbejdskraft, der lige nu ses flere steder i industrien.  

- Vi mangler kvalificeret faglært arbejdskraft. Her i området forlader tre gange så mange arbejdsmarkedet, som der kommer til. Så der skal findes en løsning, siger Bjarne Sørensen, der er formand i Metal Horsens, til TV SYD.

Alene indenfor industriteknikerne viser en undersøgelse, som Dansk Metal har lavet, at der hvert år er et underskud på over 600 af slagsen.

- Enhver kan se problemet, og hvordan det udvikler sig. Hvis virksomhederne i fremtiden vil have folk, der kan løse opgaverne, så bliver man nødt til at gøre sig mere attraktiv for de unge, siger Bjarne Sørensen.

Hos Blunico har de forstået alvoren og har lige nu seks lærlinge i virksomheden. Her er de godt klar over, at det bliver svært at få den nødvendige arbejdskraft i fremtiden.

- Vi uddanner til os selv. Før ville vi gerne have, at de skulle ud og prøve andre virksomheder. Men i dag holder vi på dem, så længe vi kan. Simpelthen fordi der er mangel på arbejdskraft, siger Bo Ulsøe, der er direktør i Blunico.