Messe hjælper udfordrede unge tættere på uddannelser

En messe for unge med særlige behov skal hjælpe de unge med at finde den rigtige ungdomsuddannelse.

Det kan være svært at vælge den rigtige uddannelse, når man er ung. Den beslutning kan blive endnu sværere, hvis man har særlige behov og ikke har frit valg på alle uddannelseshylder.

På messen 'Ud i fremtiden' havde unge med diagnoser, fysiske handicaps eller indlæringsvanskeligheder i dag mulighed for at blive klogere på, hvilken uddannelse der passer til dem.

quote

Hvis jeg skulle gå på en almindelig HF, så ville jeg være med de første tre måneder, og så ville jeg ikke kunne mere.

Thilde Christensen, 10. klasse, Dybbøl Efterskole

Natashia Andersen og Thilde Christensen var to af dem, der i dag blev klogere på fremtiden. De går begge på Dybbøl Efterskole, men inden længe skal de starte på en ungdomsuddannelse.

- Vi er jo egentlig kommet, fordi vi ikke ved, hvad vi vil i fremtiden. Vi er her for at få nogle gode råd og tips til, hvad man kan, siger Natashia Andersen til TV SYD.

De to piger har begge udfordringer. Natasha Andersen har indlæringsvanskeligheder, og Thilde Christensen har tvangstanker, der gør, at hun nogle dage ikke vil ud af sengen. De skal derfor have uddannelsesforløb, der er særligt tilrettelagt til dem.

- Hvis jeg skulle gå på en almindelig HF, så ville jeg være med de første tre måneder, og så ville jeg ikke kunne mere, siger Thilde Christensen.

Derfor er hun glad for, at messen har tilbud, der henvender sig til unge med særlige behov.

- På de normale messer for uddannelser vil dem med problemer ikke rigtig kunne følge med i undervisningen på de forskellige skoler, siger Thilde Christensen.

Arrangør: Vi vil gøre opmærksom på mulighederne

Alle uddannelsestilbuddene på messen har specialiseret sig i at tage sig af unge med diagnoser, fysiske handicaps og indlæringsvanskeligheder. Messen giver de udfordrede unge en chance for at reflektere over deres valgmuligheder.

- Vi vil gerne den ene gang om året, hvor vi tager landet rundt med ”Ud i fremtiden”, gøre opmærksom på, at der er muligheder, og man ikke nødvendigvis behøver at tage til takke med en pakkeløsning fra kommunen, siger Kim Ingwersen, arrangør, Ud i fremtiden.

Arrangøren håber, messen giver de unge noget at tænke over.

- Jeg håber, de alle sammen ser et lys for enden af tunnelen, og de tror på, der er en plads i samfundet til dem, selvom de ikke er skruet fuldstændig sammen som hovedparten af os, siger han.

Thilde Christensen og Natashia Andersen er enige om, at messen har hjulpet dem nærmere en afklaring.

- Vi har fået nogle papirer og kataloger med, hvad man kunne. Nu tænker jeg, at jeg vil gå hjem og læse det igennem og tænke videre over det, siger Natashia Andersen.