Militær ved grænseovergangene splitter sønderjyderne

Regeringens beslutning om at indsætte soldater ved grænsen og lade politiet bekæmpe bandekriminalitet splitter borgere, politikere og interesseorganisationer i Sønderjylland.

Fra september bliver de blå uniformer skiftet ud med grønne, når militæret overtager bevogtningen af grænserne for politiet. Regeringens seneste beslutning kommer ovenpå den stigende bandekriminalitet i Aarhus og København.

Alene de sidste to måneder har der været 23 skudepisoder i hovedstaden. Mette Løvaa, sygeplejerske i Aarhus, kører over grænsen flere gange om måneden, og hun mener ikke, de nye vagter sender et godt signal:

- Det virker voldsomt med militær, så tænker man mere på krig, siger hun til TV SYD.

Beslutningen er også blevet kritiseret af oppositionen, politiforbundets formand og formanden for forsvarets fagforening. En kritik som Hinrich Jürgensen, formand for det tyske mindretal, er enig i:  

- Jeg synes, det er et dårligt signal. Jeg ser militæret i det offentlige rum som undtagelsestilstand, og det er vi jo slet ikke her i Danmark, fortæller han.  

Ejler Schütt (DF), der er viceborgmester i Aabenraa Kommune, er uenig og mener militæret sagtens kan løse opgaven, og at det handler om at værne om landet:

- Om det er soldater, hjemmeværnsfolk eller civilforsvaret, det gør ingen forskel. Det afgørende er, at grænsebevogtningen er effektiv og gerne permanent. Jeg tror ikke, der vil falde et eneste skud ved grænsen. Militæret indbyder en form for respekt bare ved at stå dernede.

I Tønder Kommune er borgmester Henrik Frandsen (V) forstående over for, hvis de grønne uniformer sender et dårligt signal, men han bakker om regeringens beslutning:

-Det er jo ikke noget, vi er vant til. Vi er vant til politi. Men den her situation med skyderier i København, er bare en ekstraordinær situation, og der må man jo gøre noget, der er ekstraordinært, siger han til TV SYD. 

Grænsekontrol

I 2017 har politikontrollen tjekket 2,3 millioner personer.
1453 af disse personer er blevet afvist. Tallet dækker over alle med manglende indrejsetilladelse.
Der har været 53 tilfælde af menneskesmugling.
I 2016 kostede grænsekontrollen 200 millioner kroner.