Militært udstyr for over en milliard risikerer at samle støv i garagen

Masser af nyt stærk panser og kraftig ildkraft på vej. Men der er risiko for at udstyr til 1,1 milliarder kroner må stå stille på grund af mangel på arbejdskraft.

Seniorsergent Peer Madsen åbner den tunge dør og sætter sig ind i den pansrede patruljevogn. En Eagle 4. En model, der nu har aftjent sin værnepligt.

- De er ved at være 12-13 år gamle og har ikke det sikkerhedsniveau, som den nye model Eagle 5 har, siger han.

Men nu er en række Eagle 5'ere på vej til Danske Artilleriregiment i Oksbøl. Sammen med 50 nye pansrede mandskabsvogne Piranha 5, som skal monteres med en tung morter. Og 15 haubitsere af typen Caesar.

Må ikke filmes

I alt militær slagkraft for 1,1 milliarder kroner.

- Jeg glæder mig, men også på de andre soldaters vegne, siger Peer Madsen, der som instruktør har testet både Eagle 5 og Piranha 5. 

quote

Oksbøl har den laveste bemanding i Hæren her pr. 1. januar, og vi mangler 100 mand.

Oberst Torben Dixen Møller, Danske Artilleriregiment, Oksbøl

Allerede nu står der fire Eagle 5'ere i en garage på Oksbøl Kaserne. De er ved at blive klargjort.

Udenfor er en Piranha 5 ved at blive testet for sin kraftkraft. Men TV SYD må ikke filme dem. Ikke endnu. Så køreturen i terrænet ved Oksbøllejren med Peer Madsen foregår i den gamle Eagle 4.

Her bliver Piranha 5 testet i terrænet i Nordsverige.
Her bliver Piranha 5 testet i terrænet i Nordsverige.
Foto: Forsvaret

Mangler 100 mand 

Det nye materiel er på vej som følge af det politiske forsvarsforlig for 2019-23.

Her blev Danske Artilleriregiment i Oksbøl lidt af en sejrherre, selv om rygtet på et tidspunkt under forhandlingerne ville lukke og slukke det hele.

Nu er der også værnepligtige igen i Oksbøllejren og snart kommer der 140 unge mænd og kvinder. Og med forsvarsforliget øger man her antallet af normerede stillinger fra 530 til 650. Alt tegner godt og lyst, men der er alligevel kommet grus i kanonløbet.

Oberst Torben Dixen Møller går nu til kamp for at finde 100 nye medarbejdere.
Oberst Torben Dixen Møller går nu til kamp for at finde 100 nye medarbejdere.
Foto: Finn Grahndin

- Oksbøl har den laveste bemanding i Hæren her pr. 1. januar, og vi mangler 100 mand, konstaterer oberst Torben Dixen Møller.

Kom ind, kære gymnasieelever

Han håber, at kunne få nogle af de hjemsendte værnepligtige til at vende tilbage til et job i Danske Artilleriregiment, men han erkender, at det slet ikke er nok. 

- Vi vil åbne kasernen mere op og invitere unge indenfor. Til april inviterer vi 2. G'ere fra Varde Gymnasium indenfor, så de kan se de mange jobmuligheder, vi kan tilbyde, siger obersten. 

Risiko for køretøjer i garagen

Især kan det blive en udfordring at få officerer. For at komme ind på officersuddannelsen skal man have en batchelor, så kasernen vil også gerne i dialog med de unge på universiteterne. 

- I yderste konsekvens - hvis vi ikke får ansat tilstrækkeligt mange kvalificerede medarbejdere - så kan det betyde, at der vil stå materiel i garagen, som der ikke er mandskab til at betjene, siger Torben Dixen Møller.

quote

Hvis vi antager, at de 100 nye medarbejdere har en ægtefælle eller en kæreste, så vil det alt andet lige give otte millioner kroner i kommunekassen.

Bosætningskoordinator i Varde Kommune, Jørgen Nielbæk

Kommunen hjælper

Arbejdet med at få de 100 medabejdere sker i tæt samarbejde med Varde kommune. 

- Opgaven er rigtig vigtig. Hvis vi antager, at de 100 nye medarbejdere har en ægtefælle eller en kæreste, så vil det alt andet lige give 8 millioner kroner i kommunekassen. Det er en del penge i sig selv, men der er en større gevinst ved, at militæret kan få de kvalificerede folk, de har brug for, siger bosætningskoordinator Jørgen Nielbæk.

Nyt legetøj

Han peger på, at Varde Kommune har regionens anden laveste arbejdsløshed på 2,4 procent.

- Det giver sig selv, at vi har ubesatte stillinger, og virksomhederne derfor mangler kvalificeret arbejdskraft.

Den 12-13 år gamle model Eagle 4 har nu udtjent sin værnepligt bl.a. i Afghanistan.
Den 12-13 år gamle model Eagle 4 har nu udtjent sin værnepligt bl.a. i Afghanistan.
Foto: Finn Grahndin

Køreturen med Seniorsergent Peer Madsen er slut. Han kører den gamle Eagle 4 i garage og glæder sig til snart at kunne sætte bilnøglerne i en Eagle 5's tændingslås for at køre afsted i det større og mere sikre køretøj.  

- Det er ligesom at få nyt legetøj. Små drenge leger med små biler. Jeg leger bare med store biler, siger han og griner.