Miljøregler koster landbruget dyrt

Danmark går glip af 3,3 mia. kr. hvert år, fordi de danske landmænd ikke må sprede lige så meget gødning som de tyske.

De sønderjyske bønder er utilfredse med skrappe miljøregler, der betyder at landmændene på den anden side af grænsen kan bruge langt mere gødning end danskerne må.

Næsten 40 procent mere pr. hektar må tyskerne sprede ud - og det betyder højere udbytter og bedre korn, end det danskerne kan dyrke.

Nye undersøgelser viser blandt andet, at indholdet af protein i kornet er faldet med 20 pct. og i 2012 nåede det laveste niveau nogensinde. Det får landmændene til at importere soya fra f.eks. Argentina.

Videnscentret for Landbrug har offentliggjort en rapport, der viser konsekvenserne af de danske særregler på miljøområdet. Se rapporten her.

Problemet får nu landmændene til at kræve, at reglerne bliver ændret. De forstår ikke, at der ikke er ens regler på området i hele EU.

Samtidig viser den seneste forskning fra LandboSyd, at det ikke vil gå ud over miljøet, hvis landmændene fik lov til at gøde mere.

Fødevareøkonomisk Institut har lavet case-beregninger over "Dansk landbrug og fødevare-industris konkurrenceevne og

rammevilkår". Se rapporten her.

Natur ? og Landbrugskommissionen offentliggør allerede i næste uge en rapport, der ventes at anbefale en ændring af de nuværende miljøregler.

Se mere i TV SYD nyheder kl. 19.30