Million-tilskud skal løfte indsatsen på demensområdet

Varde Kommune er blevet tildelt 3,8 millioner kroner, der skal bruges indenfor demensområdet, hvor en særlig metode er en succes.

23,3 millioner kroner.

Så meget har Ældreministeriet valgt at uddele til 11 kommuner i Region Syddanmark,

I Varde Kommune, der er det, der kaldes en demensvenlig kommune, er de blevet tildelt 3,8 millioner kroner.

De penge skal bruges til at forsætte en særlig indsats på demensområdet.

Her vil man uddanne 350 medarbejdere i ældreplejen efter den såkaldte KRAP-metode (Kognitiv, ressourcefokuseret, anerkendende, pædagogik). Det svarer til halvdelen af de ansatte i ældreplejen i Varde Kommune.

Viser allerede resultater

På plejehjemmet Vinkelvejcentret i Ølgod er personalet allerede blevet uddannet i KRAP-metoden som et pilotprojekt – og det er gået rigtig godt.

- Beboerne er mere glade og tilpasse. Vi lurer jo hele tiden på, om der er uro, vrede, om de er ked af det, om de kan man sove om natten - Alle de faktorer,som viser, om de har det godt på det sted, de er i deres liv med den demenssygdom, de har.

Metoden handler først og fremmest om at se på den enkelte demensramtes ressourcer. 

- Vi havde en beboer, der var meget urolig. Han var rastløs og havde svært ved at finde hvile, og han sov dårligt om natten. Der gik vi ind og så på hans ressourcer, og han kunne cykle og lide at komme ud. Vi prøver det af, og det viser sig, at han får det bedre af at være ude at cykle. En halv times cykeltur på vores dobbeltcykel giver ham ro, siger hun.

Hos personalet er man især glade for at have nogle skemaer at arbejde med og dermed noget konkret at arbejde ud fra.