TV der bevæger dig

Millioner at spare på privat hjemmehjælp

03:29

Omkring 1000 borgere i Kolding har valgt privat hjemmehjælp. Foto: Joachim Rode

1 af 3

Kolding Kommune forventer at spare over hundrede kroner i timen på den private hjemmehjælp. Det skønnes at give besparelser på fem-seks millioner.

En ny lov giver mulighed for, at kommunerne kan udbyde personlig og praktisk hjælp til syge og ældre i licitation. Kolding er den første kommune, der udnytter den ny lov. Og resultatet er, at der er milliongevinster for samfundet.

Hidtil har de såkaldte fritvalgspriser ligget på omkring 440 kr. i timen. I udbudsrunden, som Kolding Kommune har gennemført, er timeprisen helt nede på 323,74 kr.

Så der er 126 kr. at spare i timen hos de eksterne leverandører af personlig og praktisk hjælp.

Kan spare 5-6 mio.

Timesatserne er såkaldte vægtede priser. Det vil sige en slags gennemsnitspris, fordi der er forskellige satser på praktisk hjælp, personlig pleje i dagtimerne og personlig pleje i døgnets øvrige timer.

- Et forsigtigt skøn fortæller, at vi med de billigere leverancer kan opnå en årlig besparelse på 5-6 millioner kroner, men det kan være lidt svært at beregne på forhånd, fordi beløbet er afhængigt af, hvor mange borgere der vælger den private leverandør, fortæller seniordirektør Lone Vesterman Rasmussen.

- Samtidig er der også en klar tendens til, at borgerne vælger de private leverandører til de praktiske opgaver som f.eks. rengøring og den lettere pleje, mens de tunge plejeopgaver ? og dermed også dyrere - ligger hos kommunen, og denne fordeling har også indflydelse på størrelsen af den endelige besparelse.

1000 har valgt

Seks private firmaer var med i udbudsrunden. Billigste bud kom fra Attendo. Kommunen har valgt at de tre udbyddere, som kom tættest på Attendos tilbud, fortsat kan betjene kommunens ældre - hvis de kan levere til Attendos timepris.

- Vi er interesseret i, at borgerne har flere valgmuligheder, så vi håber, at andre vil levere til den pris, Attendo har tilbudt at levere for, siger Lone Vesterman Rasmussen.

Der er i dag omkring 1.000 borgere i Kolding Kommune, der har valgt at få hjemmehjælp fra et privat firma.

Tryk på del og herefter "Føj til hjemmeskærm" for at oprette en genvej.

Åben browser menuen og vælg "Føj til startskærm" for at oprette en genvej.

Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden