Milliongevinster til skoler, der kan trække gennemsnittet op

Det kan betale sig for skoler at hive de svageste elever med op. Men regeringens nye pulje møder også kritik.

120 folkeskoler med mange fagligt svage elever kan nu få en del i regeringens skolepulje på 500 mio. kr.

Hver skole kan modtage mellem 1,3 og 1,5 mio. kr. årligt i tre år, hvis de reducerer antallet af elever, der får under 4 i matematik og dansk.

quote

At der kommer en pulje nu, hvor man skal levere varen først, før man kan få del i den pulje. Det kan jeg godt blive lidt betænkelig ved. Man kunne jo starte med at dele pengene ud og bede skolerne om så at arbejde målrettet mod at lave bedre resultater

Erik Lorentzen, formand, Børne- og Uddannelsesudvalget, Sønderborg Kommune

22 af de 120 folkeskoler ligger i Syd- og Sønderjylland. En af dem er Nordals Skolen, hvor 8.Y skal klare sig bedre end deres ældre skolekammerater, hvis skolen skal have del i puljen.  Skolen kan få 3,9 millioner over de næste tre år, hvis det lykkedes.

Nordals Skolen får tilbuddet, da 34 procent af deres afgangselever får under 4 til afgangseksamen.

  • Udfordringen bliver, at vi jo egentlig har forsøgt at gøre alle elever som dygtige som muligt. Så vi har allerede gjort meget, fortæller Steen Otterstrøm, lærer på Nordals Skolen, til TV SYD.

Måden puljen er blevet introduceret på møder dog kritik.

  • Når man kun har en begrænset sum penge at gøre godt med, så kan jeg bedre lide, at man koncentrerer pengene i stedet for at sprede dem ud, siger Tine Christensen, skoleleder, Nordals Skolen

For at få del i pengene skal Nordals Skolen nedbringe antallet af elever med lave afgangskarakterer med 5 procent. Det svarer til tre elever inden næste sommer.

Erik Lorentzen, formand, Børne- og Uddannelsesudvalget, Sønderborg Kommune, bryder sig heller ikke om metoden.

  • At der kommer en pulje nu, hvor man skal levere varen først, før man kan få del i den pulje. Det kan jeg godt blive lidt betænkelig ved. Man kunne jo starte med at dele pengene ud og bede skolerne om så at arbejde målrettet mod at lave bedre resultater, siger Erik Lorentzen.

De første præmier vil blive udbetalt i sommeren 2018.