Mini-vindmøller i modvind

Karsten Søgaard fra Billund er ikke tilfreds med den mini-vindmølle, han har fået stillet op. Møllen producerer ikke så meget strøm, som producenten havde lovet. Det oplever flere og flere, siger rådgivere.

Mini-vindmølle

Energi-tjenesten, som tilbyder uvildig og gratis energirådgivning, har jævnligt opringninger fra utilfreds vindmølle-ejere. Især fra ejere af de små mini-vindmøller, som skyder op i landskabet i disse år.

De mindste møller værst

- Det er ofte de helt små minimøller, som ikke kan producere de lovede kilowattimer, fortæller Lars Campradt fra Energitjenesten. Men vi ser heldigvis, at mange at de små vindmøller glider ud af markedet igen. Til gengæld har folk generelt succes med de større husstandsmøller.

Karsten Søgaard købte en minimølle, som skulle kunne producere op til 5000 kilowatttimer. Det lovede producenten i hvert tilfælde. Karsten Søgaard vurderede selv - ud fra producentens vindmålinger i området, at møllen ville lave ca. 3500 kWh.

Men det skulle vise sig, at producentens løfter var de rene luftkasteller.  Møllen leverer godt sølle 1000 kilowattimer om året.

Sådan en vindmøllen koster normalt 110.000 kr. I Karsten Søgaards tilfælde ville betyde en tilbagebetalingstid på ca. 60 år. Og så lang levetid har sådan en mølle næppe.

Det skal du passe på

Energitjenesten har opstillet denne liste over, hvad kommende mølle-ejere bør gøre:
? Vælg en god, gennemtestet mølle, designet til jævne, danske vindstyrker
? Møllen skal placeres højt i et helt åbent landskab
? Forlang garanti for produktionstallene
? Undersøg på internettet om andre har haft problemer med den pågældende mølle
? Opsæt et såkaldt anemometer, der kan afsløre om vindforholdene er gode nok på den valgte placering.