TV der bevæger dig

Minister besøger en branche i knæ

08:34

Foto: ARKIV

1 af 2

Fødevareminister Dan Jørgensen (S) møder en branche i knæ, når han på fredag besøger storslagteriet Danish Crown i Horsens.

Den ene bølge af massefyringer efter den anden har i de seneste 10 år kostet 7.000 slagteriarbejdspladser. Senest mistede 473 arbejdere deres job hos Danish Crown og Tulip i Faaborg. Samtidig varslede Danish Crown fyringer på slagterierne i Skærbæk og på Bornholm.

Stadig flere landmænd ser en økonomisk gevinst i at sende deres smågrise til opfedning i Tyskland, hvor de bliver slagtet.

Hvert år fødes 30 millioner levende smågrise i Danmark. 10 millioner af dem sendes til Tyskland.

En del af dem slagtes på Danish Crowns egne slagteriet i Oldenburg, Boizenburg og Essen. På det største slagteri i Essen har Danish Crown 1.300 ansatte.

Kolonnearbejdere

De tyske slagterier benytter sig af kolonnearbejdere fra Østeuropa, der nu er sikret en mindsteløn på 58 kroner i timen.

Danish Crown i Tyskland lønner lidt over mindstelønnen. På slagteriet i Oldenburg tjener de polske arbejdere 60 til 80 kroner i timen. Det er 45 procent af lønnen til en dansk slagteriarbejder.

LandboSyd har beregnet, at det koster 50 kroner mere at producere en gris i Danmark end i Tyskland. Der er ikke alene forskel på lønnen til slagteriarbejderne. Tyskerne har også lempelige krav til miljøet.

- Mange politikere snakket om at gøre noget ved, at det er for dyrt at producere slagtesvin i Danmark. Det er her og nu, der er brug for en markant ændret politik og handlekraft, mener formanden for LandboSyd, Mogens Dall.

Tryk på del og herefter "Føj til hjemmeskærm" for at oprette en genvej.

Åben browser menuen og vælg "Føj til startskærm" for at oprette en genvej.

Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden